Controversata OUG privind șefii de consilii județene, adoptată tacit de Senat


Ultimul update: Miercuri 04 Septembrie 2019 14:08
Data publicarii: Miercuri 04 Septembrie 2019 14:02
Categorie: Stiri Politice
Senatul Romaniei - AGERPRES

Senatul a adoptat tacit, miercuri, în plen, OUG 40/2019, care prevede că preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Termenul pentru dezbatere şi vot în Senat - prima cameră sesizată în acest caz - s-a împlinit pe 3 iulie, iar nota de adoptare tacită a Ordonanţei a fost citită, miercuri, în plen, de preşedintele interimar al Senatului, Şerban Valeca.

Până în prezent, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se alegeau prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale.

„Măsurile propuse de prezentul proiect de act normativ nu sunt de natură a afecta drepturile electorale în înţelesul stabilit de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, respectiv de Codul de bune practici în materie electorală şi nici nu îngreunează organizarea şi desfăşurarea alegerilor”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Partidul Naţional Liberal a solicitat, pe 7 iunie, Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privinţa OUG 40/2019, pentru că acest act normativ „încalcă grav” legea fundamentală şi „induce o discriminare” între aleşii locali, după cum a declarat la acea dată Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL.

OUG 40 a fost contestată și de USR.

„USR respinge modificarea prin OUG a modului de alegere a Președinților Consiliilor Județene, considerând că modificarea unei legi electorale de o asemenea importanță și cu un impact major asupra comunităților locale nu poate să se facă fără o debatere publică.

Viorica Vasilica a arătat din nou obediență față de baronii din PSD și a dat un OUG care prevede că Președinții Consiliilor Județene vor fi aleși aleși într-un singur tur. Toți PSD-iștii din teritoriu știu că vor pierde alegerile locale următoare și vor să se asigure că rămân totuși conectați la banii de la nivel local. În prezent, preşedintele şi vicepreşedinţii se aleg cu votul secret al majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie”, transmitea USR, printr-un comunicat, pe 4 iulie.

Camera Deputaţilor va dezbate, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 40/2019 privind modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Stirile ProTV/Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO