Orban afirmă că partidele care nu vor vota învestirea Guvernului PNL o ajută pe Dăncilă

Ultima actualizare: 21-10-2019 14:59
Ludovic Orban
Agerpres

Preşedintele PNL, premierul desemnat Ludovic Orban, a admis, luni, că există posibilitatea ca nici primul, nici al doilea Guvern propus să nu fie susţinut de Parlament, context în care ar exista posibilitatea alegerilor anticipate.

 

"În ultimă instanţă, ca să fiu foarte sincer, PNL, eu, în calitate de preşedinte al PNL şi de premier desemnat, am arătat şi arăt totodată deschiderea spre dialog, prezint starea de fapt, toate argumentele pentru învestirea Guvernului, dar, în mod evident, deciziile le iau formaţiunile politice în organismele lor statutare.

Am încredere că putem reuşi din prima învestirea Guvernului, dar, în mod evident, putem fi pregătiţi pentru orice altă situaţie. Iar a doua situaţie va presupune o abordare total diferită, pentru că vom ajunge la a doua învestire de Guvern, iar în cazul în care Guvernul nu va fi învestit de Parlament, vom avea alegeri anticipate, adică ajungem la ceea ce am spus noi, ca primă preferinţă.

Sigur, trebuie să suportăm în această perioadă toate ilegalităţile, toate prostiile, toate deciziile aberante pe care le iau nişte rămăşiţe guvernamentale care au fost demise prin moţiune de cenzură. Iar cei care menţin aceşti oameni la putere, de fapt, sunt complici, sunt coresponsabili pentru ilegalităţile pe care le fac, pentru toate deciziile care antrenează consecinţe defavorabile pentru români", a declarat Orban, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL, potrivit Agerpres.

În opinia sa, ”orice formațiune politică nu votează investirea Guvernului pe care îl voi prezenta Parlamentului, de fapt, menține PSD la putere și pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria.”

De altfel, Orban spune că nu înțelege supărarea partenerilor din opoziție, care amenință că nu vor vota învestirea unui Guvern PNL dacă nu sunt votate anumite proiecte de lege în Parlament.

Nu poate să i se ceară Partidului Național Liberal ce nu poate da Partidul Național Liberal. Noi putem să susținem, noi, Partidul Național Liberal cu parlamentarii noștri, proiecte legislative pe care de altfel le susținem, dar nu poți să spui că nu investești Guvernul PNL din cauza faptului că PSD sau altă formațiune politică nu votează un proiect de lege. Eu așa ceva n-am întâlnit, vă spun sincer, ca să ni se pună niște condiții care nu depind de noi și să se pretexteze într-o decizie ulterioară că neîndeplinirea acestei condiții poate să ducă la ... în ultimă instanță! Să fiu foarte sincer cu dumneavoastră!” - a spus Orban.

Șeful liberalilor a mai precizat că urmează să aibă a doua rundă de consultări cu formaţiunile care au susţinut moţiunea de cenzură şi nu vede "absolut niciun motiv" ca vreunul dintre aceste partide să nu susţină şi învestirea Guvernului.

"Vom avea o a doua rundă de discuţii, începând de mâine. Sincer nu văd absolut niciun motiv care ar putea determina vreuna dintre formaţiunile cu care am avut discuţii să nu susţină învestirea Guvernului", a afirmat Orban.

Referitor la condiţiile puse de USR privind introducerea pe ordinea de zi a proiectelor privind abrogarea recursului compensatoriu, alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", prim-ministrul desemnat a precizat că PNL va susţine în plen introducerea pe ordinea de zi a acestor proiecte.

"După discuţiile pe care le-am avut cu partenerii de la USR am anunţat că noi vom susţine şi în Bp şi în plen introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte cu raport depăşit. De altfel, proiectul privind alegerea este al PNL. În privinţa legii recursului compensatoriu, PNL a înaintat propunere de abrogare. În ceea ce priveşte iniţiativa "Fără penali", am luat decizia să susţinem introducerea pe ordinea de zi atât a proiectului de revizuire a Constituţiei, în urma referendumului, cât şi a iniţiativei "Fără penali în funcţii publice", a precizat Ludovic Orban.

El a opinat că ar fi penibil ca PSD să blocheze învestirea Guvernului.

"Înclin să cred că PSD nu va fi atât de penibil să blocheze învestirea Guvernului, vor fi sancţionaţi grav în cazul în care vor avea un asemenea comportament distructiv vădit împotriva Guvernului", a apreciat Orban.

Premierul desemnat a avut luni o întâlnire cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional pentru IMM-uri.

"Evident am discutat lucruri care sunt importante pentru mediul de afaceri - de la o legislaţie stabilă, consultarea permanentă între Guvern şi mediul de afaceri, o simplificare administrativă, debirocratizare, un acces nediscriminatoriu la resurse, susţinerea diferitelor programe pentru IMM-uri, simplificarea accesului la fondurile europene, aplicarea efectivă a legii prevenţiei în sensul în care să nu se dea nicio sancţiune fără să existe activitatea de prevenţie.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru IMM-uri mi-a făcut o propunere la care mă gândisem - să am un soi de consiliu consultativ în care să avem reprezentanţi ai mediului de afaceri, mediului academic, oameni care să aibă o viziune şi să contribuie la dezvoltarea României. Este clar că mediul de afaceri românesc are nevoie de utilizarea resurselor către investiţii, promovarea IMM-urilor în plan internaţional", a declarat premierul desemnat.

Întrebat ce efect ar avea asupra mediului de afaceri amânarea numirii noului Executiv, Orban a răspuns:

"La ora actuală totul este blocat. Avem de-a face cu rămăşiţe de guvern, un guvern care nu face nimic din ceea ce ar trebui să facă, în schimb face o mulţime de prostii, angajează cheltuieli pentru care nu există resurse, forţarea semnării de contracte pentru care nu există condiţii legale, fixarea pe post prin concursului organizate în toate instituţiile a clientelei politice".

"România are nevoie de guvern pentru probleme extrem de importante, cum este rectificarea bugetară. Există riscul să nu mai existe resurse, este necesară elaborarea bugetului de stat, este necesar un guvern care să negocieze cu UE cadrul financiar 2021 - 2027, este necesară o propunere de comisar european care să nu creeze niciun fel de problemă României, este obligatorie pregătirea pentru iarnă. La ora actuală, Guvernul nu a făcut nimic în privinţa pregătirii pentru iarnă", a adăugat Ludovic Orban

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO