Conflictul din PSD s-ar putea stinge înainte de CEx. Firea: Au greşit şi Dragnea, şi Tudose

Premierul Mihai Tudose se intalneste cu primarul general al capitalei, Gabriela Firea
Inquam Photos / Octav Ganea

Şedinţa conducerii PSD de luni după-amiază ar trebui să ducă la o reconciliere între premier şi şeful partidului, afirmă nume importante din rândul social-democraţilor.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD, consideră că liderul partidului, Liviu Dragnea, şi prim-ministrul Mihai Tudose "au greşit amândoi" şi că tot amândoi trebuie să îndrepte lucrurile.

"În familia politică ar trebui ca sarcinile să fie împărţite asumat, ca în familia de acasă. Cu sinceritate şi gânduri bune. Dar, din nefericire, agenda începutului de an e dominată de tensiunile din PSD. De împărţirea în tabere, grupări, zone de interes. Greşit! Am câştigat împreună alegerile şi am obţinut rezultate bune la guvernare. Acum pare că aruncăm în aer tot ceea ce am realizat. Iar cel mai mult pierd cetăţenii, cei care ne-au acordat încrederea şi ne-au votat. Cei doi lideri, preşedintele şi premierul, au obligaţia de a înceta imediat disputele politice! Au greşit amândoi. Acum trebuie să îndrepte lucrurile. Amândoi!", a scris Firea pe Facebook.

În opinia sa, a reprezentat o greşeală "lipsa consultării" în partid în ceea ce priveşte nominalizarea premierilor Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

"A fost o greşeală lipsa consultării cu noi la nominalizarea premierilor Grindeanu şi Tudose. O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice. De cealaltă parte, premierul a ştiut când a fost numit, care era structura Guvernului. Dacă nu-i plăcea 'Trabantul', cum îl numeşte acum, nu trebuia să se suie în el. Eu cred că a fost o 'Dacie', de-a noastră, care în 2017 a luat primul loc în Europa în competiţia creşterii economice. Şi nu ar trebui să ne batem joc de acest rezultat, pentru că românii aşteaptă foarte mult de la noi", spune edilul.

Citește și
Dorel Gheorghe Caprar
Președintele PSD Arad: ”Voi merge până la capăt alături de Dragnea”
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Gabriela Firea le cere celor doi lideri să se gândească în primul rând la români.

"Să accepte că depind unul de celălalt. Aşa e în democraţie: partidul nu poate conduce fără un guvern, iar guvernul nu poate funcţiona fără o majoritate parlamentară. Cei doi lideri au obligaţia să găsească o cale de colaborare. Să îşi asume, cât mai urgent, eventual în scris, principiile acestei colaborări. E o obligaţie în primul faţă de cetăţeni şi apoi faţă de partid. Structura politică a guvernului o stabileşte Coaliţia majorităţii parlamentare iar modul de funcţionare îl stabileşte premierul. De aici trebuie să plecăm: fiecare să îşi înţeleagă competenţele în această echipă. Ca primar al Capitalei resimt direct lipsa acestei colaborări. Prea multă confruntare politică şi deloc susţinere pentru proiectele bucureştenilor. Prea multe orgolii şi temeri politice ca motivaţii pentru blocarea sau stagnarea proiectelor Capitalei. Aşa nu se mai poate continua! Le solicit cu respect dar fermitate liderilor politici ai PSD mai puţină politică şi mai multă muncă pentru cei care ne-au votat. Mai puţine certuri între noi şi mai multă colaborare în beneficiul românilor. Insist, fiecare îşi are locul şi rolul în echipă şi poate contribui la succesul României şi, implicit, al partidului nostru", afirmă Firea.

Ea mai spune că România a intrat în anul Centenar şi face apel la sentimentele naţionale care "îi animă deopotrivă" pe preşedintele PSD şi pe premier.

"Să ne uităm în istorie, să învăţăm de la înaintaşii noştri. Să fim mai puţin oameni politici şi mai mult oameni de stat, aşa cum au fost cei care au înfăptuit Marea Unire", a conchis Gabriela Firea.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a afirmat şi el sâmbătă seară că, cel mai probabil, declaraţia CEx va fi una "de pace" - "vom rămâne cu aceeaşi conducere a partidului, Guvernul va continua să îşi facă treaba, iar liderii din teritoriu să promoveze programul de guvernare".
"Tudose nu e Grindeanu. Cu Grindeanu am încercat să rezolvăm problema până în ultima secundă. Când dracul Ponta a venit lângă el, Grindeanu a luat-o razna. A trebuit să băgăm moţiune împotriva unui om. Nu e aceeaşi situaţie. Vom detensiona toată această situaţie luni”, a adăugat Ştefănescu.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Ţuţuianu: Ar fi sinucidere politică pentru PSD o nouă schimbare de Guvern
Ţuţuianu: Ar fi sinucidere politică pentru PSD o nouă schimbare de Guvern

Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele PSD Dâmboviţa, spune că o nouă schimbare de Guvern "ar fi sinucidere politică" pentru social-democraţi şi se declară "îngrijorat" cu privire la evoluţiile interne din partid

Președintele PSD Arad: ”Voi merge până la capăt alături de Dragnea”
Președintele PSD Arad: ”Voi merge până la capăt alături de Dragnea”

Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, susţine că se impune convocarea urgentă a Comitetului Executiv Naţional al partidului, precizând că va merge până la capăt alături de preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea.

”Războiul” dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose, tranșat luni, în Comitetul Executiv al PSD
”Războiul” dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose, tranșat luni, în Comitetul Executiv al PSD

Preşedintele PSD a convocat şedinţa Comitetului Executiv luni, la sediul din Kiseleff, în urma cererilor primite de la liderii partidului din teritoriu, afirmă surse de la vârful social-democraţilor pentru Ştirile ProTV.

Gabriela Firea intervine în conflictul din PSD, sugerând că şi demisia premierului e o soluţie
Gabriela Firea intervine în conflictul din PSD, sugerând că şi demisia premierului e o soluţie "utilă"

Gabriela Firea solicită întrunirea urgentă a Comitetului Executiv Naţional (CEx) al PSD pentru ”a tranşa criza politică”

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.