CNCD nu il sanctioneaza pe Hasotti, dar condamna public declaratiile, considerate homofobe

Puiu Hasotti

CNCD a decis, miercuri, sa nu il sanctioneze pe Puiu Hasotti pentru declaratiile despre homosexuali intrucat se incadreaza in limitele libertatii de exprimare si nu contin elemente de incitare sau o amenintare directa.

Cu toate acestea, CNCD condamna public astfel de afirmatii, considerandu-le homofobe.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a anuntat, miercuri, ca a dezbatut si a solutionat in Colegiul director autosesizarea in cazul senatorului Puiu Hasotti, acesta fiind audiat in legatura cu presupusele declaratii discriminatorii facute recent.

"Eu nu am absolut nimic sa le reprosez homosexualilor, ii consider doar niste oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare fireasca, nu este o relatie naturala, motiv pentru care, dupa parerea mea, nu are absolut nicio sansa", este declaratia lui Puiu Hasotti analizata in cadrul Colegiului director, a precizat CNCD intr-un comunicat de presa.

Potrivit CNCD, senatorul Puiu Hasotti a sustinut in cadrul audierii ca afirmatiile sale sunt nepotrivite, neconforme cu realitatea si a declarat ca nu este homofob.

Citește și
Catalin Ivan
Ivan: Iesirea publica a lui Hasotti fata de initiativa lui Cernea e disproportionata si regretabila
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In urma audierii lui Hasotti, Colegiul director al CNCD a decis, cu sase voturi "pentru" si un vot "impotriva", ca declaratiile senatorului nu constituie fapte contraventionale conform articolelor 2 si 15 din OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit CNCD, declaratia lui Hasotti se incadreaza in limitele libertatii de exprimare, nu contine elemente de incitare sau o amenintare directa si evidenta la adresa unei comunitati, "astfel incat sa se impuna inteventia statului printr-o sanctiune juridica".

CNCD atrage insa atentia ca astfel de declaratii nu sunt potrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public si le condamna public, apreciind ca sunt homofobe.

"Ca atare, Colegiul director condamna public astfel de declaratii, considerandu-le ca fiind homofobe si reitereaza apelul catre persoanele care detin functii publice sau sunt formatori de opinie in societate sa promoveze un comportament si un limbaj nediscriminatoriu, precum si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiului egalitatii de sanse", se mai arata in comunicat.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) s-a autosesizat in cazul declaratiilor facute de senatorul Puiu Hasotti privind homosexualii.

Hasotti a facut o serie de afirmatii despre homosexuali in contextul in care comenta anuntul facut de deputatul Remus Cernea, in 12 aprilie, privind initierea unui proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil intre heterosexuali si intre persoanele de acelasi sex.

Liderul senatorilor PNL spunea, in acest context, ca nu are "absolut nimic" sa le reprosez homosexualilor, pe care ii considera "doar niste oameni bolnavi".

"Domnul deputat Remus Cernea se dovedeste un extravagant, ca sa folosesc un cuvant linistit. Eu nu am absolut nimic sa le reprosez homosexualilor, ii consider doar niste oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare fireasca, nu este o relatie naturala, motiv pentru care, dupa parerea mea, nu are absolut nicio sansa", declara Puiu Hasotti pentru Stirile ProTV, intrebat despre initiativa lui Cernea privind reglementarea parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex.

Ulterior, Puiu Hasotii a precizat ca reactiile sale referitoare la propunerile legislative avansate de deputatul Remus Cernea nu trebuie intelese "in sens strict patologic", el aratand ca demersul sau a fost unul politic. Hasotii a aratat ca a dat prea multa atentie initiativelor lui Cernea, care nu au sanse sa fie adoptate de Parlament.

Asociatia Accept a emis un comunicat, pe 15 aprilie, in care cerea CNCD si Partidului National Liberal "sanctionarea neintarziata" a lui Puiu Hasotti pentru declaratia acestuia privind homosexualii, insa CNCD nu a inregistrat pana in prezent vreo sesizare a ONG-ului.

In schimb, pana la data de 15 aprilie, fusesera primite de catre CNCD trei sesizari de la persoane fizice privind declaratiile lui Hasotti, insa acestea nu aveau semnaturi olografe, neputand fi luate astfel in considerare, potrivit reprezentantilor consiliului.

Parlamentul European s-a aratat ingrijorat ca declaratiile senatorului Puiu Hasotti ar putea duce la o crestere a discriminarii persoanelor homosexuale, solicitand presedintelui CNDC investigarea "declaratiilor calomnioase" precum si un raspuns public si convigator. Potrivit unor surse oficiale, Csaba Asztalos a primit, la sfarsitul saptamanii trecute, o scrisoare semnata de mai multi membri ai Parlamentului European.

"Fiind senator si fost ministru al Culturii, suntem extrem de ingrijorati ca afirmatiile domnului Hasotti ar putea trece drept indiscutabile si ar putea duce la o crestere a discriminarii si posibil la violenta impotriva persoanelor homosexuale, bisexuale si transsexuale" se arata in scrisoarea obtinuta de MEDIAFAX.

Semnatarii scrisorii transmise de Parlamentul European isi arata speranta ca CNCD, in calitate de organism principal in Romania care are ca obiectiv sprijinirea valorilor privind respectarea minoritatilor, drepturile omului si nediscriminarea, va investiga "declaratiile calomnioase".

"Ca organism principal in Romania care are misiunea de a sprijini valorile privind respectarea minoritatilor, drepturile omului si nediscriminarea - inclusiv in contextul legislatiei europene - speram ca CNCD va investiga aceste declaratii calomnioase si le va raspunde public si convingator (...). Speram ca veti primi aceste ingrijorari cu deschidere si ca le veti da curs", se mai arata in documentul citat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Asociatia Accept cere CNCD si PNL sanctionarea declaratiilor publice homofobe ale lui Puiu Hasotti
Asociatia Accept cere CNCD si PNL sanctionarea declaratiilor publice homofobe ale lui Puiu Hasotti

Asociatia Accept cere Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si PNL "sanctionarea neintarziata" a lui Puiu Hasotti pentru declaratiile acestuia potrivit carora homosexualii sunt "oameni bolnavi".

Ivan: Iesirea publica a lui Hasotti fata de initiativa lui Cernea e disproportionata si regretabila
Ivan: Iesirea publica a lui Hasotti fata de initiativa lui Cernea e disproportionata si regretabila

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a critica ca iesirea publica a liderului senatorilor PNL, Puiu Hasotti, fata de initiativa personala a lui Remus Cernea privind reglementarea parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex.

Hasotti: Homosexualii sunt doar niste oameni bolnavi, homosexualitatea nu este o stare fireasca
Hasotti: Homosexualii sunt doar niste oameni bolnavi, homosexualitatea nu este o stare fireasca

Puiu Hasotti spune ca nu are "absolut nimic" sa le reproseze homosexualilor, pe care ii considera "doar niste oameni bolnavi". El a comentat astfel initiativa deputatului Remus Cernea privind reglementarea parteneriatului civil.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.