Cine va fi premierul Romaniei si cine va forma noul Guvern?


Ultimul update: Luni 07 Mai 2012 00:14
Data publicarii: Marti 02 Decembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Politice

Stim acum rezultatele alegerilor asa ca zilele acestea urmeaza negocieri dure intre partide. Deja conducerea PD-L a anuntat ca primul partid cu care va initia discutii pentru o majoritate parlamentara va fi PNL.

Daca se va forma o majoritate in jurul programului de guvernare si de relansare economica a pnl atunci e normal ca PNL sa conduca acea Guvernare, primul ministru sa fie dat de PNL.
Bogdan Olteanu


Nici social-democratii nu stau cu mainile in san. Lupta cea mare se da intre PD-L si PSD. Fiecare vrea sa atraga de partea sa PNL si eventual UDMR pentru a forma majoritatea parlamentara. In aceste conditii liberalii joaca tare. Spun ca vor intra la negocieri cu propunerea ca noul Executiv sa fie condus tot de Calin Popescu Tariceanu.

Democrat liberalii au anuntat inca din noaptea alegerilor ca primul partid cu care vor negocia va fi PNL. Nu au exclus insa si eventuale discutii cu PSD. Marti presedintele Emil Boc a lasat sa se inteleaga ca pretentiile liberalilor de a conduce noul Guvern nu reprezinta decat o tactica de negociere.

"Orice partid merge la negociere cu solutii maximale. Asa ca, din punct de vedere al negocierii orice partid porneste cu asemena tactica", Emil Boc, presedinte PD-L.

Social democratii isi fac si ei calcule de intrare la guvernare. De altfel au fost primii care le-au adresat o invitatie oficiala la negocieri, celorlaltor partide.

"Este firesc sa avem o astfel de discutie cu toti. Adresez o invitatie celorlalti lideri de partide politice pentru a putea sa intram intr-o discutie formala pentru a putea sa dam tarii un Guvern rapid", considera Mircea Geoana, presedinte PSD.

Dincolo de declaratiile oficiale, negocierile pentru noul Guvern se anunta dure. Fiecare partid va incerca sa obtina cat mai multe ministere, agentii guvernamentale dar si functii de conducere in parlament. Indiferent de rezultatul negocierilor, ultimul cuvant il are presedintele Traian Basescu. Potrivit Constitutiei, el este cel care va desemna noul prim-ministru.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca partidul sau nu va face compromisuri majore numai de dragul de a ramane la putere. In plus liderul liberal sustine ca sigurele discutii de pana acum au fost purtate cu fostii parteneri de guvernare, UDMR cu care vor avea de acum incolo o relatie de parteneriat, adica vor exista consultari permanente. Presedintele liberalilor spune ca negocierile cu PDL si PSD vor incepe probabil zilele urmatoate.

Chiar daca PD-L a castigat Parlamentul, ramane de vazut cum se vor construi aliantele.

Mircea Geoana, nemultumit de uninominal
Tariceanu: este nevoie de un guvern capabil sa conduca Romania
Rasturnare de situatie: PD-L a castigat Parlamentul
VIDEO PROTVPLUS.RO