Cepoi: Nu plec, nu vreau sa fac jocul nimanui, daca premierul imi cere, imi dau demisia

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat marti ca daca premierul ii cere demisia, va respecta aceasta solicitare, altfel nu va pleca de la conducerea ministerului, pentru ca nu vrea sa faca jocul nimanui.

Acesta a precizat ca ANI ii aduce acuzatii grave si suspecteaza ca astfel "deserveste pe cineva".

"Daca premierul imi va cere sa-mi dau demisia, atunci sigur voi respecta aceasta solicitare, daca nu, eu nu voi pleca, nu vreau sa fac jocul nimanui. Nu voi da satisfactie nimanui", a spus ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, intr-o declaratie de presa facuta la sediul Ministerului Sanatatii.

Vasile Cepoi a mai spus ca in urma cu doua saptamani s-a incercat crearea unui curent de opinie privind schimbarea lui din functia de ministru al Sanatatii.

"Daca in urma cu doua saptamani au incercat sa creeze un curent de opinie ca as fi schimbat si poate m-as fi gandit daca sa raman sau sa plec, acum sunt hotarat sa raman si sa-mi finalizeze proiectul asumat", a precizat ministrul Sanatatii.

Citește și
Vasile Cepoi
Ministrul Cepoi vrea sa "dezinfecteze" sistemul sanitar romanesc. Controale la sange in spitale
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

El a spus ca Agentia Nationala de Integritate nu i-a trimis nici macar raportul in legatura cu investigatiile facute in cazul sau, in schimb a fost pedepsit "avant la lettre".

"Nu am primit nici macar un raport de la ANI si am fost pedepsit avant la lettre. Mi-a fost afectat ce aveam mai bun, respectiv imaginea. Acum doua saptamani se vehicula ideea ca as fi fost schimbat. Acum, ANI imi aduce acuzatii grave. Suspectez si eu, sunt indicii ca ANI deserveste pe cineva", a mai spus Cepoi.

Intrebat in ce a constat cursul pe care l-a tinut in cadrul "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania", ministrul Sanatatii a spus ca a fost vorba despre un curs prin care pregatea spitalele in vederea acreditarii si pentru managementul calitatii serviciilor medicale.

"Am tinut un curs in calitate de lector in cadrul unui proiect, chiar daca eram directorul Directiei de Sanatate judetene Iasi. Inainte, insa, am citit legea si m-am sfatuit cu juristii, care mi-au spus ca nu este ilegal ceea ce fac si nici nu este conflict de interese. Am tinut un curs despre pregatirea spitalelor in vederea acreditarii si managementul calitatii serviciilor medicale", a explicat ministrul Sanatatii.

Vasile Cepoi a precizat ca atunci cand a fost la ANI, nu i s-a adus la cunostinta "acea insiruire de nereguli la care se face referire in comunicatul de marti". Ministrul a tinut sa mai precizeze ca sumele incasate in calitate de lector in cadrul proiectului sunt legale.

Anterior, ministrul Sanatatii a declarat pentru Mediafax ca atitudinea ANI este neetica si ca isi rezerva dreptul de a actiona institutia in instanta pentru afectarea imaginii sale publice.

"Eu, inainte de a intra in proiect, am consultat legea si juristii. Acestia mi-au spus ca nu este conflict de interese, fapt care s-a dovedit prin faptul ca organismele care se ocupa de implementarea proiectului nu mi-au sesizat nicio neregula", a declarat pentru Mediafax ministrul Sanatatii.

Reactia Guvernului la acuzatiile aduse lui Cepoi

Guvernul a informat, marti, ca Vasile Cepoi se va prezenta la Parchetul General pentru a-si prezenta punctul de vedere in cazul in care este acuzat de ANI si isi va pierde pozitia de ministru daca se va ajunge la o decizie definitiva care sa confirme acuzatiile.

Executivul a precizat ca acuzatiile care ii sunt aduse lui Vasile Cepoi de catre ANI sunt grave si este absoluta nevoie de clarificarea acestora in cel mai scurt timp. Guvernul a mai asigurat ca are tot interesul ca astfel de situatii sa fie lamurite si finalizate cu un verdict clar, pentru a nu exista nicio suspiciune cu privire la credibilitatea activitatii sale.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a spus ca nu are nimic de ascuns si ca se va prezenta fara rezerve in fata anchetatorilor pentru a-si prezenta si sustine punctul de vedere in cazul acuzatiilor care i-au fost aduse de catre ANI privind conflictul de interese si infractiuni legate de fonduri europene.

Vasile Cepoi a subliniat ca nu a tinut secreta participarea lui ca expert in proiectul "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania", derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Mai mult, Vasile Cepoi a precizat ca a facut publica participarea lui in proiect inca din luna decembrie 2011, cand a discutat subiectul chiar cu reprezentantii mass-media.

Ce acuzatii ii sunt aduse lui Vasile Cepoi

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si infractiuni asimilate celor de coruptie, in calitate de fost director al Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Potrivit ANI, in calitate de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajand institutia pe care o conducea la acea data ca partener in Proiectul "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania", derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, Vasile Cepoi, impreuna cu sotia sa, au fost angajati in cadrul proiectului si au obtinut venituri de natura salariala de la beneficiarul Fundatia Amfiteatru si de la partenerii Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi, respectiv S.C. Info Educatia S.R.L, a precizat ANI.

Parteneri in cadrul proiectului au fost Fundatia Amfiteatru, ca beneficiar, alaturi de Directia de Sanatate Publica Iasi, Colegiul Medicilor din Romania, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi si S.C. Info Educatia S.R.L. ANI sustine ca beneficiul patrimonial obtinut de Vasile Cepoi, impreuna cu sotia sa, in cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aproximativ 42.440 de euro).

In Proiectul "Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania", Vasile Cepoi a detinut urmatoarele calitati: manager de proiect (numit in functie la data de 01.09.2010 si inlocuit din functie la 26.10.2010); director de proiect pentru activitatile editoriale si de cercetare (in perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (in perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 si 01.10.2011 – 31.03.2012).

ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire de catre ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a notat in declaratia de avere din iunie 2012 venituri de 101.270 de lei incasate din drepturi de proprietate intelectuala si training in patru proiecte, iar sotia acestuia a primit ca asistent in proiect 29.820 de lei.

Potrivit declaratiei de interese din iunie 2012, Vasile Cepoi a avut, in perioada 1 noiembrie 2011 - 30 aprilie 2012, o conventie civila cu Fundatia Amfiteatru Bucuresti. Sotia lui Vasile Cepoi, Fanita, are un contract pe perioada determinata la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, acesta expirand in 1 decembrie 2012, a mai notat ministrul Sanatatii in declaratia de interese.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Ministrul Cepoi, acuzat de ANI de conflict de interese si infractiuni legate de fonduri europene
Ministrul Cepoi, acuzat de ANI de conflict de interese si infractiuni legate de fonduri europene

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agentia Nationala de Integritate de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si infractiuni asimilate celor de coruptie. 

Ministrul Cepoi vrea sa
Ministrul Cepoi vrea sa "dezinfecteze" sistemul sanitar romanesc. Controale la sange in spitale

Toate spitalele din Romania sunt in vizorul ministerului sanatatii. La trei saptamani dupa ce a fost desemnat ministru, Vasile Cepoi sustine ca vrea sa "dezinfecteze" sistemul sanitar romanesc. 

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.