Cele 1.100 de zile ale fostului premier Boc la Palatul Victoria. Romania, in timpul mandatului sau
Emil Boc a intrecut-o pe Seherezada cu cele 1001 de nopti ale ei si a rezistat 1.100 de zile la Palatul Victoria. In timpul mandatului sau Romania a traversat o criza severa, care a culminat cu doi ani si jumatate de recesiune.
Cabinetul Boc a luat cele mai nepopulare masuri de dupa Revolutie. A taiat salariile angajatilor de la stat, a concediat peste 200.000 de bugetari si a majorat TVA-ul.
Si totusi, desi partidul democrat liberal a scazut constant in sondaje, iar sustinerea din Parlament era tot mai fragila, Emil Boc a trecut cu bine de zece motiuni de cenzura.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Emil Boc si-a inceput mandatul cu sustinerea social-democratilor, la doua luni dupa declansarea crizei econonomice mondiale.
Nu a fost prima optiune, el fiind nominalizat abia dupa ce Theodor Stolojan a renuntat la functie. Cu vistieria goala, Romania era nevoita sa incheie un acord cu FMI in primavara lui 2009 si sa ia un imprumut record de 20 de miliarde de euro.
"Guvernul a taraganat deciziile pe care trebuia sa le ia inca din primele luni ale crizei economice. Ne amintim ca in primele 6 luni de criza din 2009 nu au fost adoptate nici un fel de masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, de reducere a numarului de bugetari si de creare de economii", spune Sorin Pislaru, redactor sef Ziarul Financiar.
Desi parea determinat, Boc a pierdut suportul celor de la PSD. Coalitia s-a rupe dupa un an, in octombrie 2009. Astfel, Guvernul Boc devine primul de dupa Revolutie care cade in urma unei motiuni de cenzura.
Supriza insa! Traian Basescu castiga un nou mandat si il propune ca premier tot pe Emil Boc, care formeaza un nou cabinet cu UDMR si UNPR. Anul se incheie insa dramatic. Economia scade cu 7,1% .
2010 este si anul austeritatii. Premierul taie in carne vie. Da afara bugetari si face anuntul care ii pune punct carierei politice: reduce salariile cu 25 % si creste TVA-ul cu 5%.
Seful Guvernului pleaca in Statele Unite, unde tine un discurs la sediul ONU. Are nevoie de suport ca sa ajunga la pupitru, dar trece peste moment. Si daca tot a ajuns in America isi cumpara un Ipad.
Din pacate si anul 2010 se incheie tot pe minus. Economia mai scade cu 1, 3%.
Dar Emil Boc este din ce in ce mai conectat la tehnologie si devine primul sef de Guvern care isi face publica adresa de email.
Cabinetul Boc trece peste zece motiuni de cenzura, iar seful lui isi asuma raspunderea de 14 ori, printre altele pe legea salarizarii unice, legea educatiei si reforma in justitie.
In primavara lui 2011 Emil Boc anunta prima veste buna - iesirea din recesiune.
Chiar si asa, Emil Boc simtea inca de la sfarsitul lui 2011 ca vine ea si vremea demisiei.
"Demisia intotdeauna este pe masa", spunea Emil Boc la emisiunea "Dupa 20 de ani".
"Guvernul Boc a reusit sa stabilizeze economia din punct de vedere macro, dar, din pacate, daca dam la o parte stratul de zapada vom vedea ca la nivel micro, la nivelul intreprinderilor de stat, problemele au ramas aceleasi, iar aceste probleme vor sari in fata in anii urmatori", a spus Cristian Hostiuc.
Emil Boc lasa in urma o crestere economica fragila. Peste un milion de bugetari nu si-au recuperat inca taierile salariale. Milioane de varstnici au pensiile inghetate.
Exista insa o promisiune facuta catre cei de FMI. Altfel spus, cei de la putere s-au angajat ca in urmatorii ani vor creste preturile pentru gaze si electricitate.