Ce spune fostul președinte al CCR Augustin Zegrean despre decizia privind protocoalele SRI


Ultimul update: Miercuri 16 Ianuarie 2019 19:50
Data publicarii: Miercuri 16 Ianuarie 2019 18:42
Categorie: Stiri Politice

Curtea Constituţională a decis că protocoalele încheiate între SRI şi Parchetul General sunt neconstituţionale. Pe baza acestor documente s-au strâns probe în multe procese din ultimii ani, inclusiv pentru infracţiuni de corupţie.

Cei de la putere, care au contestat protocoalele, susţin că ar trebui anulate sentinţele care au la bază interceptări, urmăriri, sau alte probe, strânse de SRI. Însă opoziţia spune că sentinţele definitive nu vor fi afectate.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că protocoalele încheiate în 2009 și 2016 între SRI și Parchetul General încalcă legea fundamentală. Contestația fusese depusă chiar de Parlament.

Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților: ”Aceste protocoale, prin actele pe care le-au desfășurat, au adăugat la lege și practic au fost nelegale. Discutăm de niște acte, discutăm de niște procese care s-au bazat pe acte nelegale și în aceste condiții, de niște nulități.”

Opoziția critică decizia.

Stelian Ion, deputat USR: "Din punctul nostru de vedere nu există niciun conflict, nu există niciun blocaj instituțional, nu aveam niște modificări normative care să fie cu puterea unei legi.”

Vicepreședintele Camerei, Florin Iordache de la PSD, cel care a semnat plângerea la CCR, spune că partidul este gata să dea ori o nouă lege ori o ordonanță de Guvern, ca să aplice decizia Curții.

Frloin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților: "Să vedem dacă discutăm la dosarele în curs, la dosarele din 2016 încoace. Dacă se constată că ar trebui o ordonanță, vine la guvern. Dacă trebuie modificare legislativă, trebuie la Parlament".

În paralel, în urmă cu două luni, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au obținut votul deputaților pentru inițiativa lor prin care probele obținute prin interceptări, în baza protocoalelor făcute cu SRI, pot fi contestate oricând. Legea se află acum tot la Curtea Constituțională, contestată de președintele Klaus Iohannis.

În minuta Curţii Constituţionale scrie că instanţele şi procurorii vor verifica în ”cauzele pendinte” în ce măsură s-a produs o încălcare a legii. Cei de la USR susţin că asta înseamnă că vor fi afectate doar procesele pe rol.

Stelian Ion, deputat USR: "Efectele se întind asupra proceselor aflate în curs de desfășurare, nu asupra proceselor judecate deja definitiv. Ar fi fost mult prea mult, ar fi fost mult prea grav."

Și Parchetul General susține că deciziile Curții Constituționale au putere numai pentru viitor. Fost judecător și președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a declarat pentru Știrile PRO TVdetaliile vor apărea abia în motivarea Curții.

Augustin Zegrean, fost judecător la Curtea Constituțională: "În mod normal, după această decizie va fi un mare cutremur în justiție, pentru că toți cei care au fost judecați de când există aceste protocoale, și ele există demult, cine este vinovat, cine a furat, cine a luat mită, cine a comis diverse fapte, de corupție. Acolo în principal se pune problema, dar sunt și ceilalți, de la trafic de stupefiante, de exemplu de la crimă organizată... Cu aia ce faci?"

Pe de altă parte, de mai bine de un an, tot în urma unei decizii CCR, Serviciul Român de Informaţii nu mai are voie să aduce și să furnizeze probe pentru procurori, iar cele strânse deja nu mai sunt luate în seamă de instanțe.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parchetul General a făcut precizări despre efectele deciziei CCR privind protocoalele SRI
Parchetul General a făcut precizări despre efectele deciziei CCR privind protocoalele SRI
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila
Dăncilă susține că nu a fugit de protestatarii din Sibiu: ”Dar nu vor să dialogheze”
Teodorovici: Sunt oameni care, când pensia li se va recalcula, nu mai sunt pe această lume
Dăncilă, despre numirea lui Kovesi la PE: Iohannis ar susține altă persoană cu probleme?
Dăncilă și-ar dori o femeie comisar european din partea României. Ce portofoliu vizează
Premierul Viorica Dăncilă îl atacă pe Iohannis, după decizia CCR: "Va plăti politic"
Dăncilă discută cu Ponta și ALDE privind candidatul la alegerile prezidențiale
Răzvan Vulcănescu
Scandalul CNAS: Dăncilă îl amenință cu demiterea pe Vulcănescu
Iordache cere modificarea Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului
Surse: Dan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidenţiale al Alianţei USR PLUS
Avocatul Poporului a primit 10 petiţii de sesizare a CCR cu privire la Codul Administrativ
Orban, despre decizia CCR privind modificarea Constituției: "Un cadou nesperat"
​Firea dezvăluie unde era când a fost condamnat Dragnea: "Lângă o icoană făcătoare de minuni"