Băsescu: Nu există un angajament semnat de mine cu fosta Securitate

Traian Basescu, Maria Basescu
Agerpres

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că nu există un angajament semnat de el cu fosta Securitate nici în dosarul inscripţionat cu numele său şi nici pe microfilmul dosarului.

Potrivit News.ro, reacția fostului președinte al României vine după ce Antena 3 a prezentat documente din dosarul său de la CNSAS.

”Am luat notă de faptul că Antena 3 a prezentat documente din dosarul întocmit de CNSAS şi trimis la instanţă pentru a se stabili prin hotărâre judecătorească dacă am fost colaborator al Securităţii sau nu. Fac precizarea că nu există un angajament semnat de mine nici în dosarul inscripţionat cu numele meu şi nici pe microfilmul dosarului. De asemenea, nici în dosar şi nici pe microfilm nu există documente scrise de mine sau chitanţe care să ateste plăţi efectuate de fosta securitate către mine şi prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator", susţine fostul preşedinte.

El spune că, din câte ştie, documentele pe care CNSAS le-a anexat în dosar, cât şi microfilmul dosarului său au fost predate de către SRI la arhiva CNSAS încă din anul 2006.

"Predarea arhivei fostei Securităţi către CNSAS s-a făcut urmare a solicitării pe care eu, în calitate de Preşedinte CSAT, am făcut-o către SRI. Până în prezent, cu ocazia diverselor verificări CNSAS mi-a eliberat 4 certificate de necolaborare cu securitatea ca poliţie politică. Fiind convins că nimic din actele mele nu poate fi considerat act de poliţie politică aştept îndeplinirea procedurilor legale şi verdictul instanţei", afirmă Băsescu.

Citește și
Traian Basescu
Scandalul Ghita. Ce ar fi facut Basescu, daca mai era la Cotroceni: "As fi mobilizat toate structurile de securitate"

El precizează, însă, că doreşte ca dosarul să fie soluţionat în instanţă şi nu în dezbatere publică, motiv pentru care nu va comenta public conţinutul documentelor prezentate de Antena 3 şi nu se va angrena în dezbatere publică pe subiectul dosarului, având în vedere că el însuşi este subiectul dosarului întocmit de CNSAS şi aflat acum la instanţa de contencios administrativ şi fiscal.

Potrivit News.ro, Antena 3 a prezentat duminică seară note informative date de "Petrov", care potrivit unor surse ar fi fost numele conspirativ al lui Traian Băsescu. În cele două note se vorbeşte despre doi colegi de la Institutul de Marină.

Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare. Aceasta conţine, potrivit informaţiilor Europa Liberă, descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu, copii ale notelor informative, atât olografe, cât şi cele redactate de ofiţerul de Securitate în urma discuţiilor cu ”sursa”, istoricul dosarului şi corespondenţa dintre diverse instituţii. Dosarul a fost înregistrat miercuri la Curtea de Apel Bucureşti.

Traian Băsescu şi-a văzut dosarul de la CNSAS cu doar câteva zile înainte alegerilor europene şi ar fi recunoscut că notele informative olografe îi aparţin, au declarat pentru Europa Liberă surse din instituţie.

Aşa cum a scris Europa Liberă, Traian Băsescu nu are angajament cu Securitatea, lucru spus şi de acesta ulterior (”colaborare, colaborare, dar nu există angajament”). Pe de altă parte, Băsescu a negat faptul că ar fi avut numele de cod ”Petrov”, aşa cum a afirmat Antena 3.

Sursele Europei Libere au dezvăluit că Traian Băsescu are un dosar de reţea, dar că acesta conţine doar coperţile pe microfilm, iar notele informative ale acestuia au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI).

Traian Băsescu ar fi fost racolat în perioada în care era student la Institutul de Marină din Constanţa.

 

Citește și...
Curtea de Apel a înregistrat dosarul CNSAS privind colaborarea lui Băsescu cu Securitatea
Curtea de Apel a înregistrat dosarul CNSAS privind colaborarea lui Băsescu cu Securitatea

Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat miercuri dosarul în care CNSAS solicită instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţi în cazul fostului preşedinte Traian Băsescu.

Scandalul Ghita. Ce ar fi facut Basescu, daca mai era la Cotroceni:
Scandalul Ghita. Ce ar fi facut Basescu, daca mai era la Cotroceni: "As fi mobilizat toate structurile de securitate"

Presedintele PMP Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca, daca ar fi fost la Cotroceni, ar fi facut din gasirea lui Sebastian Ghita cel mai important obiectiv al structurilor de securitate ale Romaniei.

Ponta:
Ponta: "Traian Basescu a fost ofiter al Securitatii, dar romanii l-au votat"

Presedintele Traian Basescu a fost ofiter al Securitatii, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta, adaugand ca acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu l-a votat pe Basescu pentru functia de presedinte al Romaniei.

CNSAS a eliberat un nou document despre legatura presedintelui Traian Basescu cu fosta Securitate
CNSAS a eliberat un nou document despre legatura presedintelui Traian Basescu cu fosta Securitate

Traian Basescu nu a colaborat cu Securitatea, anunta CNSAS, dupa ce expertii au studiat mai multe documente din arhiva.

Recomandări
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort, la naştere şi ”aruncat într-o tavă”, de către medicul de la Polizu acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de un activist din Belarus și două organizații pentru drepturile omului
Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de un activist din Belarus și două organizații pentru drepturile omului

Câştigătorii Premiului Nobel pentru Pace 2022 au fost anunțați vineri la Oslo, Norvegia. În total, 343 de nominalizaţi – 251 de persoane şi 92 de organizaţii – au concurat pentru premiu în acest an, potrivit Institutului Nobel.

Cine este Guido Reil, europarlamentarul german care a catalogat România drept „Vestul Sălbatic al UE”
Cine este Guido Reil, europarlamentarul german care a catalogat România drept „Vestul Sălbatic al UE”

Guido Reil a făcut declarații controversate în Parlamentul European, comparând România cu “Vestul Sălbatic“, stârnind indignarea europarlamentarilor români prezenți.