Basescu nu mai tine cu Boc! Solutia "concediu fara plata" nu e buna!

Ultima actualizare: 27-10-2012 04:40

Presedintele  nu crede ca solutia de a acorda bugetarilor zece zile de concediu fara plata este cea corecta, apreciind ca ar trebui facute testari ale angajatilor, in baza carora "cei foarte buni" sa ramana, cei "slabi" sa plece.

 "Am vazut si varianta pe care a lansat-o Guvernul, zece zile pe luna sau nu stiu cat timp in care sa nu se lucreze. Daca vreti sa fiu foarte sincer, eu nu cred ca asta este solutia pentru ca avem in administratia locala foarte multa ineficienta, ca si in administratia centrala. Presupun ca Guvernul va lasa la dispozitia sefilor de institutii daca sa disponibilizeze sau sa trimita oamenii cate zece zile acasa. Va atentionez ca asta va insemna sa-i platiti mai prost si pe cei ineficienti, si pe cei foarte buni, si cei foarte buni s-ar putea sa va plece in conditiile astea. Solutia corecta este, eu asta as face, daca as fi primar sau ministru, testarea intregului personal pe chestiuni legate de ce are de facut. Cei mai buni raman, ceilalti slabi pleaca. Pentru ca stim toti ca avem un balast in aparatul de stat", a declarat Traian Basescu, la o intalnire cu autoritatile locale, la Consiliul Judetean Tulcea.

Presedintele a mai spus ca trebuie alocate resurse minime pentru cheltuielile institutiilor publice, fara sa se inregistreze excese, pentru a se putea asigura salariile, pensiile si pentru a se reusi acordarea sprijinului acolo unde exista perspectiva pietei de desfacere.

El a apreciat, in acest context, ca pana in prezent statul roman a demonstrat ca nu este capabil sa se adapteze crizei.

"Romania nu trebuie sa intre in derapaj. Acum trebuie ajustate excesele, fie ca vorbim de cheltuieli de personal, fie ca vorbim de investitii. Pana in prezent, statul roman a demonstrat ca nu este capabil sa se adapteze la criza, spre deosebire de sistemul privat, care s-a ajustat imediat. Vreau sa se inteleaga clar ca Romania are nevoie de Armata, Politie, medici, profesori si nu sunt adeptul absurdului, ci al rationalului. Aceasta criza ne-a aratat cat de necesara este modernizarea Romaniei. De incepeam acest program de modernizare de mai multi ani am fi depasit criza mai usor. Avand in vedere ca economia Germaniei si cea a Frantei isi reiau cresterea economica, sper ca in al patrulea trimestru al acestui an si in Romania sa se intample acelasi lucru", a afirmat presedintele.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat ca salariatii din sectorul bugetar vor intra, intre septembrie - noiembrie, in concediu fara plata, vor avea program de lucru redus la 6 ore sau vor munci efectiv mai puţin cu echivalentul a 10 zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO