Avertismentul unui economist: Ne apropiem de colaps. Suntem în al 12-lea ceas!

Ultima actualizare: 28-01-2019 12:15
Claudiu Nasui, Dan Barna, Andrei Caramitru
Agerpres

Economistul Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru, înscris recent în USR, a lansat un atac la adresa Guvernului PSD, după ce social-democrații au transmis mai multe mesaje acuzatoare împotriva BNR-ului și a băncilor.

Caramitru susține că cel care se află în spatele acestui ”război” dintre PSD și bănci este Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă.

În opinia lui Caramitru, ”miza” o reprezintă ”tiparnița de bani”, deoarece PSD ar dori să-și ”impună oamenii”, ”ca să imprime bani pentru a acoperi deficitul bugetar uriaș”.

Care sunt consecințele ? Hiperinflație și falimentul băncilor”, spune Andrei Caramitru, care este antreprenor și consultant economist.

El mai spune că Fondul Monetar Internațional ”ne poate salva de la un colaps total”.

”Dacă Guvernul nu reacționează în nici un fel, trebuie forțat un program FMI cu input de la UE, care să aibă rolul de a impune măsuri urgente și raționale atât la nivel economic cât și politic (de exemplu poate cere alinierea legislației cu MCV / Comisia de la Veneția).” - mai afirmă economistul de la USR.

Mesajul complet al lui Andrei Caramitru: 

”Vâlcov - acest corupt de cea mai joasă speță despre care voi vorbi în curând în detaliu - a lansat un atac nuclear împotriva BNR și sistemului bancar. Care este miza? Tiparnița de bani. Vor să își pună oamenii lor acolo, ca să imprime bani pentru a acoperi deficitul bugetar uriaș (din octombrie va intra noul CA al BNR care va fi numit de parlament). Și declară că nu va abroga OUG-ul “taxei pe lăcomie”.

Care sunt consecințele ? Hiperinflație și falimentul băncilor:
- hiperinflație. Leul s-ar devalua către 7-8 (exact ca în Turcia anul trecut)
- când dobânzile / ROBOR-ul cresc (e inevitabil la un moment dat - în Turcia dobânzile sunt acum la 25%), băncile întră în faliment (taxa se aplică din ce în ce mai mult când ROBOR-ul este peste 2%). Atunci BNR-ul (dacă intră sub control politic) le poate naționaliza (recapitalizare cu lei făcuți la tiparniță, așa cum s-a întâmplat și cu Lehman Brothers și multe alte bănci în criza din 2008). Și după naționalizare vinde de exemplu, către bănci rusești, care de-abia așteaptă.

Ce trebuie făcut? Cheia e la băncile active în România:

- trebuie să realizeze URGENT că sunt într-o situație critică. Se joacă supraviețuirea lor și a noastră ca societate. Să nu fie naivi crezând că PSD nu va merge “până la capăt”
- să oprească total finanțarea deficitului statului (deja se întâmplă - însă doar parțial, încă finanțează 50 la sută din cererea Ministerului Finanțelor). Condițiile ca să reia finanțarea ar trebui să fie : anularea OUG, buget sustenabil pe 2019/2020
- în acel moment, Ministerul de Finanțe rămâne doar cu rezervă de la trezorerie de 6 miliarde EUR (nevoile de finanțare ale statului în 2019 sunt de 25-30 miliarde EUR, deci au doar 3 luni să supraviețuiască)
- dacă Guvernul nu reacționează în nici un fel, trebuie forțat un program FMI cu input de la UE. Care să aibă rolul de a impune măsuri urgente și raționale atât la nivel economic cât și politic (de exemplu poate cere alinierea legislației cu MCV / Comisia de la Veneția).

FMI ne poate salva acum de la un colaps total. Suntem deja în al 12-lea ceas. E singura soluție pentru a evita un dezastru absolut pentru toți, și pentru a evita falimentul băncilor. Sper că sunt oameni acolo care înțeleg și sunt raționali. Mingea e la voi acum!”

Recent, consilierul premierului, Darius Vâlcov, a susținut că nu deține conturi în bănci și nici nu are carduri bancare. Vâlcov a declarat că știe ”mulți oameni” care au rămas fără banii din conturi, ”mâncați” de comisioane.

De asemenea, în ultima perioadă, PSD și Ministerul Finanțelor au transmis public mai multe mesaje critice la adresa BNR, din cauza deprecierii monedei naționale.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO