Antonescu, despre "Marsul secuilor": E inacceptabila chiar si simularea unei enclave in Romania


Ultimul update: Miercuri 30 Octombrie 2013 06:51
Data publicarii: Duminica 27 Octombrie 2013 15:14
Categorie: Stiri Politice
Crin Antonescu

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica, la Focsani, comentand "Marsul secuilor", ca inclusiv "simularea" unei enclave pe teritoriul statului roman este o actiune inacceptabila.

Antonescu a fost intrebat cum vede actiunea de duminica prin care

maghiarii au constituit un lant uman pe 54 de kilometri

protestand fata de proiectul de regionalizare propus de Guvern si cerand obtinerea autonomiei tinutului Secuiesc.

"Poate ca acum pentru unii este mai clar de ce PNL s-a opus la descentralizarea, de exemplu, a Politiei. Statul roman este un stat national unitar, desi este unul din statele europene cu cea mai evoluata legislatie si practica privitoare la drepturile minoritatilor. E totusi un stat unitar si prima dintre obligatiile autoritatilor romanesti, indiferent cine s-ar afla la guvernare, indiferent de cine e presedinte, este aceea de a apara aceasta unitate si statalitate. Ceea ce se intampla acolo trebuie tratat cu intelepciune, dar cu fermitate. Nu este acceptabil, si sper sa nu fie acceptabil pentru nimeni dintre fortele politice romanesti, dintre institutiile statului, constituirea sau cel putin simularea unei enclave in teritoriul statului roman", a replicat Antonescu.

"Marele mars al secuilor" s-a incheiat duminica dupa-amiaza, dupa ce cei peste 100.000 de maghiari au format un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau. Presedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamatie prin care maghiarii solicita autoguvernarea tinutului Secuiesc si revendica aplicarea normelor practicate in Uniunea Europeana, in asa fel incat secuii sa isi poata exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Tinutului Secuiesc.

Potrivit proclamatiei, maghiarii isi "reafirma atasamentul fata de delimitarea provizorie a Tinutului Secuiesc, format din 8 scaune si 153 autoritati locale, asa cum aceasta a fost stabilita in Rezolutia Adunarii Nationale de la Ditrau".

"Daca Guvernul nu va incepe in cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentantii secuimii despre revendicarile de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul tinutului Secuiesc, atunci se vor inmulti si se vor intensifica actiunile de protest, mergand pana la nesupunerea civica", se mai arata in proclamatie.

Participantii au avut asupra lor pancarte in limbile romana si engleza, cu inscriptii precum "Vrem autonomie, nu independenta", "Tinutul Secuiesc, cealalta fata a Romaniei", "Romania este si tara noastra", "Autonomia nu inseamna independenta, inseamna eficienta".

Mai multe efective de forte de ordine, atat din Covasna, cat si din Brasov, au fost mobilizate pentru aceasta manifestare, iar un echipaj SMURD a asigurat interventia medicala de urgenta la fata locului, pe toata durata manifestatiei.

Dupa citirea proclamatiei, participantii au intonat imnurile Ungariei si al secuilor, dupa care au pornit spre case.
 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO