Aeronava care va fi cumparata pentru inaltii demnitari din Romania costa 56 de milioane de euro

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 21 Septembrie 2013 07:13
Data publicarii: Miercuri 18 Septembrie 2013 13:48
Categorie: Politic

Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu a precizat, miercuri, ca suma totala necesara achizitionarii in leasing a aeronavei pentru inaltii demnitari se ridica la 56 de milioane de euro.

Acesti bani vor fi virati MApN de catre Ministerul de Finante.

Achizitionarea acestei aeronave este prevazuta intr-o ordonanta a Guvernului aprobata in luna august si care se afla la Comisia de aparare a Senatului.

Guvernul a autorizat Ministerul Apararii Nationale sa incheie, in anul 2013, un contract de leasing pentru achizitionarea unei aeronave destinate exclusiv pentru zboruri speciale.

Ordonanta Guvernului 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare a fost adoptata de Executiv in data de 27 august si va fi dezbatura de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Potrivit reglementarilor in vigoare, zborurile speciale sunt zborurile ce se executa cu aeronave care au la bord presedintele Romaniei, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, ministri sau omologii straini ai acestora aflati in vizita in Romania.

In ordonanta se mai prevede ca plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizarii, pregatirii si executarii zborurilor speciale, precum si cele aferente activitatilor de intretinere, mentinere in stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigura din bugetul aprobat Ministerului Apararii Nationale.

Initiatorul mentioneaza in expunerea de motive ca, in prezent, zborurile speciale se asigura cu aeronave ale unor institutii publice sau companii aeriene, "ceea ce presupune costuri ridicate generate de activitatile de intretinere si mentinerea in stare de aeronavigabilitate a aeronavelor".

Comisia raportoare pentru acest proiect este Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital, printre comisiile sesizate pentru aviz fiind si Comisia pentru aparare.

La data adoptarii ordonantei, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul si-a propus sa achizitioneze o aeronava de 12 locuri pentru a fi folosita in deplasarile oficiale de catre presedintele Romaniei, prim-ministru, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si ministri.

Ponta preciza ca Romania este singura tara din UE care nu are aeronava oficiala, iar pentru astfel de zboruri este inchiriata o aeronava de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta sustine ca astfel costul deplasarilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din aceasta toamna, aeronava respectiva va intra in reparatii.

"De zece milioane - treisprezece sunt puse in buget - incercam sa avem o aeronava de 12 locuri care sa reduca costurile de deplasare ale presedintelui, primului-ministru, presedintii celor doua Camere si ale ministrilor, asa cum au toate tarile din zona, toate mult mai mici decat Romania. Ne costa mult mai mult sa mergem de fiecare data cu aeronava inchiriata", a declarat Ponta.

Presedintele Traian Basescu declara tot in august ca si-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel inalt a Adunarii Generale a ONU de la New York din "motive bugetare".

"Vreau sa va spun ca si eu am anulat zborul la sesiunea plenara a ONU exact din motive bugetare, daca cineva are o curiozitate de ce nu mai plec in Statele Unite in septembrie. Din acest motiv", a afirmat Basescu, la intalnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii romani.

Oprea: E o minciuna afirmatia ca presedintele a solicitat Guvernului avion gratuit pentru Cioaba
Oprea: E o minciuna afirmatia ca presedintele a solicitat Guvernului avion gratuit pentru Cioaba
VIDEO PROTVPLUS.RO
buget iohannis
Iohannis, reacție după declarațiile lui Dăncilă: ”Decizia finală aparține președintelui”
Doi deputaţi USR propun interzicerea organizaţiilor şi propagandei comuniste
Codrin Ștefănescu primește replica de la opoziție: ”Clovnul de cauciuc al lui Dragnea”
Dragnea, din nou la spital. Codrin Ștefănescu spune că are dureri ”atroce”
Moment dificil pentru Viorica Dăncilă. Cum a pronunțat ”Camp David”. VIDEO
Teodorovici, anunț despre OUG 114: „Va fi modificată. Nu îi va mulţumi pe toţi”
Mihai Tudose
Tudose, despre Ştefănescu: „Lasă-l, are bau-baul sub pat, nu-l contrazice”
Codrin Ştefănescu: "PSD este singurul partid românesc, format din oameni normali"
Orban a declarat la Gala TNL că nu-şi vopseşte părul. "Părul arată de fapt sufletul meu"
Anunțul lui Klaus Iohannis cu privire la referendum, ”pentru a da românilor votul înapoi”
Iohannis, despre PSD: ”Modifică legile justiţiei pentru a-şi apăra propriii corupţi”
Un europarlamentar PSD a anunțat că nu mai candidează la alegerile europene