„Părintele bombei atomice iraniene” a fost asasinat lângă Teheran

Ultima actualizare: 27-11-2020 17:46
Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi

Un cercetător în domeniul nuclear, supranumit „părintele bombei atomice iraniene”, a fost asasinat lângă Teheran, vineri, conform ministrului iranian al Apărării, citat de BBC.

Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi, profesor de fizică și fost ofițer în cadrul Gărzilor Revoluționare Iraniene, a fost ținta unei „operațiuni teroriste” lângă capitală, conform unor surse ale agenției iraniene IRIB.

Fakhrizadeh a fost grav rănit în atac și a murit ulterior la spital, transmite BBC. Agențiile de știri iraniene au transmis că atacatorii i-au atacat mașina cu o bombă înainte de a trage asupra sa.

Agențiile de informații occidentale îl privesc drept creierul din spatele programului secret al Iranului de înarmare nucleară. El ar fi fost descris ca „tatăl bombei iraniene” de către diplomați.

Știrile despre ucidere sa vin pe fondul preocupărilor cu privire la cantitatea de uraniu îmbogățit pe care Iranul îl produce. Uraniul îmbogățit este o componentă vitală atât pentru generarea de energie nucleară civilă, cât și pentru armele nucleare.

Iranul insistă că programul său nuclear este exclusiv scopurilor pașnice.

Între 2010 și 2012, patru oameni de știință iranieni din domeniul energiei nucleare au fost asasinați, iar Iranul a acuzat Israelul, în repetate rânduri, de complicitate la crimă.

Numele lui Fakhrizadeh a fost menționat în mod specific, în mai 2018, în prezentarea premierului israelian Benjamin Netanyahu despre programul nuclear al Iranului.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO