„Nu luptăm pentru un idiot încrezut”. Dezvăluirile mercenarilor Wagner despre revolta lui Prigojin

Mercenari Wagner
The Moscow Times

În cadrul Grupului Wagner au apărut fisuri după revolta de luna trecută, iar o parte dintre membrii armatei private de mercenari se întreabă dacă mai merită să îl urmeze pe Evgheni Prigojin.  

Vlad (nume schimbat pentru a-i proteja identitatea), fost membru al PMC Wagner, luptă acum pentru armata regulată a Rusiei. El l-a criticat pe Prigojin pentru că le-a cerut să pornească o revoltă împotriva soldaților ruși, potrivit The Moscow Times.

„Voi putea să îmi împușc camarazii” - este întrebarea care l-a măcinat pe Vlad în timp ce mercenarii Wagner mărșăluiau spre Moscova.

După revoltă, Prigojin și luptatorii grupării paramilitare au acceptat să plece în exil în Belarus. Există însă informații că aceștia nu ar fi ajuns acolo.

Patru foști și actuali membri ai Grupului Wagner au declarat pentru The Moscow Times că au păreri mixte privind revolta și impactul ei asupra viitorului armatei private.

Citește și
Criminalul a folosit „un nivel de deghizare fără precedent”. Noi detalii despre crima de la Brăila

La fel ca alți foști mercenari, Vlad, în vârstă de 29 de ani, spune că Prigojin i-a trimis să lupte împotriva camarazilor, pentru a câștiga un conflict personal pe care îl avea cu Ministerul Apărării.

„Nu mi-aș permite niciodată să îndrept armele către oamenii noștri și către propria noastră țară”, a spus Vlad, care a adăugat că s-a alăturat grupării pentru „a apără țara” și nu „din simpatie pentru Prigojin”.

„Eu și camarazii mei am luptat pentru țară, nu pentru un idiot încrezut și ambițiile sale personale”, a spus și Roman (FOTO), un al fot mercenar Wagner, în vârstă de 35 de ani.

Anul trecut, Roman a decis să renunțe la locul de muncă din sectorul financiar și să se alăture Grupului Wagner, pentru că simțea că are „o datorie civică”.

„Țara mea este în război și nu pot sta deoparte”, a spus fostul luptător Wagner, care a petrecut nouă luni pe frontul din Ucraina și a fost decorat cu crucea neagră de armata lui Prigojin.

Dar Roman și Vlad au spus că au fost șocați când Evgheni Prigojin a pornit revolta și a ordonat ocuparea orașului Rostov-pe-Don. Ei nu sunt de acord cu Prigojin, dar, în același timp, dau vina pe liderii armatei pentru că au lăsat conflictul să escaladeze până în acest punct.

„Din cauza neatenției lor, cea mai instruită unitate militară din țara noastră a avut de suferit”, a spus Vlad, referindu-se la „prejudiciul adus reputației” Wagner de rebeliune.

„Dacă mai devreme crucea mea de fier mă făcea 100% patriot, acum sunt jumătate patriot, jumătate trădător”, a spus și Roman.

Deși revolta s-a încheiat după mai puțin de 24 de ore, a provocat pierderi semnificative: 15 soldați ruși și-au pierdu viața, inclusiv mai mulți piloți, iar mai multe vehicule militare au fost distruse.

„Camarazii noștri s-au ucis între ei, o cantitate imensă de echipamente militare a fost distrusă, oamenii sunt speriați, ca să nu mai vorbim de deteriorarea reputației Rusiei în sfera geopolitică, iar generalii de parchet sunt încă la locul lor”, a spus Roman, referindu-se la liderii militari corupți și ineficienți, pe care Prigojin ar fi căutat să-i înlăture.

Spre deosebire de Roman și Vlad, alți foști mercenari au spus că i-au rămas loiali lui Prigojin. De exemplu, Malik, în vârstă de 29 de ani, la doar o săptămână după revoltă, se plimba prin Sankt Petersburg, purtând șapcă și tricou cu emblema Wagner.

„Nu este interzis, rămân un patriot al țării mele”, spune Malik, veteran al bătăliei din Bakhmut.

„Tot Rostovul a susținut Wagner și pe Prigojin”, este sigur fostul mercenar. „Prigojin vorbește și acționează corect, a făcut multe pentru țară, iar Șoigu, cred, nu a făcut niciodată nimic util”, a adăugat el.

Unii mercenari au spus că încă speră că, în ciuda lipsei de rezultate imediate, insurgența va duce la o remaniere a conducerii militare a țării.

„Sper că „Marșul pentru Justiție” a servit drept un semnal de alarmă pentru guvernul nostru, să vadă că este timpul pentru o schimbare”, a spus Mihail, în vârstă de 32 de ani, un alt mercenar Wagner. Fost muncitor din Rusia Centrală, Mihail a este membru Wagner din 2020, luptând în Republica Centrafricană și Ucraina.

Încă este neclar ce se va întâmpla mai departe cu Grupul Wagner. Andrei Kartapolov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Apărare, a spus că grupul va trebui să semneze un contract cu Ministerul Apărării, altfel va pierde finanțarea de la stat și nu va mai putea participa la războiul din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
Citește și...
Beyoncé i-a dat acordul Kamalei Harris pentru a folosi melodia
Beyoncé i-a dat acordul Kamalei Harris pentru a folosi melodia "Freedom" în campania pentru alegerile prezidenţiale

Beyoncé a autorizat-o pe Kamala Harris, care candidează pentru a-l înlocui pe Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA, să folosească melodia "Freedom", lansată în 2016 împreună cu Kendrick Lamar, pe parcursul campaniei sale, potrivit CNN.

China încearcă să crească vârsta de pensionare. Mișcarea a generat însă o reacţie vehementă în rândul populaţiei
China încearcă să crească vârsta de pensionare. Mișcarea a generat însă o reacţie vehementă în rândul populaţiei

China a anunţat planuri de a ridica vârsta de pensionare, oricum una dintre cele mai mici din lume, în timp ce încearcă să facă faţă consecinţelor îmbătrânirii rapide a populaţiei şi unei crize de finanţare a pensiilor.

Războiul total dintre Israel și Hezbollah nu a fost niciodată mai aproape. Ce ar putea reduce această amenințare
Războiul total dintre Israel și Hezbollah nu a fost niciodată mai aproape. Ce ar putea reduce această amenințare

Timp de nouă luni, Israelul și Hezbollah, o miliție susținută de Iran, care domină sudul Libanului, s-au luptat cu un conflict la nivel scăzut care s-a apropiat de un război total, scrie New York Times. 

Recomandări
Ucraina va primi în august 1,5 miliarde de dolari din activele Rusiei care au fost înghețate, a anunțat Joseph Borrell
Ucraina va primi în august 1,5 miliarde de dolari din activele Rusiei care au fost înghețate, a anunțat Joseph Borrell

Cel mai cunoscut diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat că se așteaptă ca Ucraina să primească la începutul lunii august primul transfer de 1,5 miliarde de dolari în plăți din activele rusești înghețate. 

Un copil de 3 ani a murit înecat în piscina pensiunii unde era cazat cu familia, în Delta Dunării. Ar fi fost nesupravegheat
Un copil de 3 ani a murit înecat în piscina pensiunii unde era cazat cu familia, în Delta Dunării. Ar fi fost nesupravegheat

Un copil de 3 ani a murit înecat în piscina pensiunii în care era cazat împreună cu familia, în localitatea Dunavățu de Jos, din Delta Dunării.

Kamala Harris a strâns 81 de milioane de dolari din donații în primele 24 de ore de la anunțul privind înscrierea în cursă
Kamala Harris a strâns 81 de milioane de dolari din donații în primele 24 de ore de la anunțul privind înscrierea în cursă

Vicepreședintele SUA Kamala Harris are sprijinul unui număr suficient de delegați democrați pentru a câștiga nominalizarea partidului pentru președinție, conform estimării delegaților CNN.