Ziua Franței 2020, sărbătorită în format redus. Defilarea de pe Champs-Elysées a fost anulată

Ultima actualizare: 14-07-2020 20:03

Fără impunătoarea paradă de pe Champs-Elysee, dar cu survolul avioanelor și o ceremonie restrânsă cu distanțare socială.

Așa au stat, marți lucrurile la Paris, deși este ziua națională.

Într-un interviu televizat, Emanuel Macron a spus că ar vrea ca măștile sanitare să fie obligatorii în toate spațiile închise, iar asta s-ar putea întâmpla de la 1 august.

„Pandemia dă semne de revenire", a mai spus președintele unei țări, în care în jur de 170.000 de oameni s-au îmbolnăvit, iar peste 30.000 au murit.

A fost un 14 iulie cu mai puțin fast, la Paris, din cauza crizei sanitare. Avioanele au trecut pe desupra Arcului de Triumf, însă tradiționala paradă militară a fost anulată, pentru prima dată de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.

Totuși, în prezența președintelui Macron, a avut loc o ceremonie în Place de la Concorde, la care au participat 2.000 de militari.

A început cu un omagiu adus generalului Charles de Gaulle, care, acum 80 de ani, adresa printr-un discurs radiodifuzat de la Londra, faimoasa sa îmbărbătare pentru francezi, chemați să reziste în fața ocupației Germaniei naziste.

Apoi, soldații au dat onorul celor mobilizați în lupta cu coronavirusul, inclusiv personalului medical din linia întâi. Chiar în ziua în care guvernul francez a acceptat o mărire substanțială a salariilor pentru lucrătorii din sistemul sanitar, pentru care va fi alocat un buget suplimentar de 8 miliarde de euro.

Printre cei invitați la ceremonia din Place de la Concorde au fost și membri ai familiilor unor cadre medicale care au murit de Covid-19. Au fost prezenți, de asemenea, miniștrii sănătății din patru țări care au tratat pacienți francezi infectați cu coronavirus: Austria, Germania, Luxemburg și Elveția.

Violențele nu au lipsit nici de ziua națională. Sindicatele lucrătorilor medicali au protestat față de lipsa echipamentelor și personalului în spitalele de stat. Alții au scandat împotriva abuzurilor poliției sau împotriva nedreptăților rasiale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO