Mobilizare de amploare pe ploaie la Hong Kong: "1,7 milioane de manifestanți" în stradă

18-08-2019 14:20


Sute de mii de oameni au înfruntat duminică ploaia din Hong Kong, interdicțiile poliției și videoclipurile de propagandă ale statului chinez în al 11-lea weekend consecutiv de proteste.

Un purtător de cuvânt al poliției din Hong Kong a declarat pentru CNN că 128.000 de oameni au participat la protestele din Parcul Victoria, duminică.

În schimb, organizatorii acestor manifestații afirmă că peste 1,7 milioane de oameni au participat de-a lungul zilei la demonstrațiile din Hong Kong.

 Imaginea mobilizării - care a început în iunie şi care este fără precedent în fosta colonie britanică - a fost pătată de scene de violenţă la finalul celor cinci zile de ocupare a aeroportului, relatează AFP, citată de News.ro.

Iar pentru a respinge acuzaţiile de „terorism” formulate de Guvernul central chinez, un apel la o adunare „raţională şi non-violentă”, duminică, a fost lansat de către Frontul Civil al Drepturilor Omului (CHRF), o organizaţie non-violentă care se află la originea manifestaţiilor uriaşe din iunie şi iulie.

Inițial, zeci de mii de persoane s-au adunat pe o ploaie torenţială, în Parcul Victoria, în centrul Insulei Hong Kong. Iar numeroşi manifestanţi au început apoi să mărşăluiască spre cartierul Admiralty, mai la vest, înfruntând interdicţia poliţiei, care a autorizat o manifestaţie statică în parc.

Numeroşi manifestanţi au denunţaat violenţele poliţiei.

„Nu radicalii rănesc oamenii, polițiștii o fac!”

„Modul în care poliţia a gestionat totul este total deplasat. Puteţi judeca singuri”, a declarat, pentru AFP, James Leung, un manifestant.

Alţii recunosc o creştere a violenţei în rândul contestatarilor, în contextul în care manifestaţiile degenerează tot mai mult în ciocniri între poliţie şi radicali, care nu ezită să arunce cu pietre sau cocteiluri Molotov şi să recurgă la fronde.

„Unii au un mod extrem de a-şi exprima vederile”, a spus, pentru AFP, Ray Cheng, în vârstă de 30 de ani, recunoscând că acest lucru plasează mobilizarea într-o poziţie delicată.

„Eu sunt împotriva violenţei, dar ei sunt furioşi”, a afirmat, la rândul său, Wong, în vârstă de 54 de ani.

„Iar inclusiv cei mai radicali nu fac decât să spargă geamuri. Ei nu rănesc oameni, polițiștii o fac”, acuză ea, arătând o fotografie cu o femeie care a fost lovită la ochi de un proiect, aparent tras de poliţie.

Radicalizare

Regiunea semiautonomă se confruntă de la începutul lui iunie cu cea mai gravă criză de la retrocedarea sa către China, în 1997, iar manifestaţii şi acţiuni au loc aproape zilnic, prin care se cere sufragiu universal.

La zece săptămâni de la prima manifestaţie, la 9 iunie, mişcarea nu a obţinut aproape nimic de la Executivul din Hong Kong favorabil Beijingului.

Această lipsă de progrese a împins mişcarea către radicalizare, aşa cum a ilustrat-o săptămâna aceasta blocarea aeroportului din Hong Kong, unde sute de zboruri au fost anulate.
Imaginea mobilizării, până atunci populară, a fost pătată de agresarea pe aeroport a două persoane suspectate că erau spioni în favoarea Beijingului.

De aici au urmat cele mai dure avertismente ale puterii centrale chineze, care i-a asimilat pe manifestanţi unor „terorişti” şi a ameninţat să intervină în teritoriul autonom.

Propaganda chineză a reluat din abundenţă imagini cu derapajele de la aeroport, în speranţa de a decredibiliza mobilizarea. Presa chineză a difuzat, de asemenea, imagini cu militari chinezi şi blindate de transport de trupe comasaţi de cealaltă parte a frontierei, la Shenzen.

Manifestaţia de duminică este, în această privinţă, un test al hotărârii activiştilor în favoarea democraţiei şi a popularităţii mişcării lor.

„Nu vom renunța la nimic!”

„Sperăm la un număr enorm de participanţi (...). Vrem să arătăm lumii întregi că oamenii din Hong Kong sunt pacifişti. Dacă tactica Beijingului şi Hong Kongului este să ne lase mişcarea să moară puţin câte puţin, se înşală. Nu vom renunţa la nimic!”, a declarat Bonnie Leung, o purtătoare de cuvânt a CHRF.

Poliţia a autorizat adunarea de duminică doar în parc, interzicând orice defilare pe stradă. Faptul că manifestanţii au încălcat interdicţia, poate anunţa noi ciocniri.

În pofida arestării a peste 700 de persoane de două luni, contestarea nu se pliază, iar acţiuni au loc aproape zilnic, în forme extrem de diverse.

Sâmbătă, mii de profesori au defilat pe o ploaie torenţială. O mulţime şi mai importantă s-a adunat în două cartiere situate în partea continentală a teritoriului, la nord de Golful Hong Kong.
Mii de susţinători ai Guvernului s-au reunit, de asemenea, sâmbătă după-amiaza, într-un parc, pentru a critica mişcarea în favoarea democraţiei şi a susţine poliţia.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO