Trump propune ca președintele Chinei să discute personal cu protestatarii din Hong Kong

Ultima actualizare: 15-08-2019 19:27
Donald Trump si Xi Jinping
AFP

Președintele american Donald Trump a propus ca omologul său chinez, Xi Jinping, să-i întâlnească pe manifestanții din Hong Kong, care de zece săptămâni cer în stradă reforme democratice.

„Dacă președintele Xi s-ar întâlni direct și personal cu protestatarii, problema Hong Kong ar avea un final fericit. Nu am nicio îndoială!”, a scris Donald Trump, pe Twitter.

Anterior, liderul de la Casa Albă a dat de înțeles că el însuși ar trebui să aibă o întrevedere cu Xi, pentru a discuta despre această criză: „Îl știu foarte bine pe Xi, președintele Chinei. E un lider grozav, foarte respectat de poporul lui. E și un om bun într-o situație extrem de serioasă. Nu am niciun dubiu că dacă președintele Xi vrea să rezolve problema din Hong Kong rapid și uman, poate să o facă. O întâlnire personală?”.

Milioane de cetățeni din Hong Kong au protestat în ultimele săptămâni față de guvernul local, care este pro-Beijing, au cerut reforme democratice și au pus presiune pe autorități instituind haosul în rețeaua de transporturi și pe aeroport. Protestele au izbucnit drept reacție la o lege ce urma să permită extrădarea suspecților în China. Actul normativ a fost între timp suspendat, dar mișcarea a căpătat proporții, avansând noi solicitări, notează BBC.

Joi, ambasadorul chinez în Marea Britanie a avertizat că Beijingul va interveni în Hong Kong dacă situația se va deteriora. El a precizat că teritoriul se află în cea mai gravă criză din 1997, când a revenit în adminstrarea Chinei.

Hong Kong, o fostă colonie britanică, este acum parte din China, în baza unui model de tip „o țară, două sisteme”, care îi conferă un grad de autonomie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO