Mii de profesori, în stradă la Hong Kong. Armata chineză poate interveni oricând

Dată publicare: 17-08-2019 16:35
Dată actualizare: 17-08-2019 18:37


Mii de profesori, în stradă la Hong Kong: ”Guvernul ne ignoră de luni de zile” - 1

Mii de persoane protestează sâmbătă în trei zone din Hong Kong, în a 11-a săptămână de mitinguri prodemocratice. Există riscul unei intervenţii militare chineze.

Adunările de sâmbătă au început cu un marş al unor mii de profesori, pe o ploaie torenţială, în semn de susţinere a mişcării în favoarea democraţiei, deschis în mare parte de activişti tineri.

"Eliberaţi Hong Kong-ul! Revoluţia timpului nostru!", au scandat manifestanţii. Potrivit poliției, în jur de 8000 de oameni au participat la un marș al profesorilor. ”Guvernul ne ignoră de luni de zile. Trebuie să continuăm protestele” a spus pentru Reuters un profesor de matematică.

În paralel, mii de susţinători ai guvernului local, dintre care mulţi agitau steaguri chineze, s-au adunat într-un parc pentru a susţine poliţia locală.

Pe Twitter s-a viralizat o înregistrare în care manifestanții pro-Beijing strigă ”O țară” iar cei pro-democrație din Hong Kong le răspund: ”Două sisteme”.

Protestatarii din Hong Kong susțin că luptă pentru a opri erodarea conceptului de ”o singură țară, două sistme” care a asigurat o anumită autonomie pentru Hong Kong de când Beijingul a preluat controlul asupra lui de la britanici în 1997.

 

Hong Kongul ”nu va fi o repetare” a Tiananmen, potrivit unui ziar chinez
 

Un ziar chinez a făcut vineri o rară aluzie la represiunea din Piaţa Tiananmen, un subiect tabu în ţară, pentru a explica că o posibilă intervenţie armată în Hong Kong nu ar fi o repetare a măcelului comis în iunie 1989 la Beijing de către armată, notează France Presse.

"Beijingul nu a decis să intervină prin forţă pentru a opri revoltele din Hong Kong, dar această opţiune este în mod evident la dispoziţia sa", scrie într-un editorial cotidianul de limbă engleză Global Times.

Dar chiar dacă regimul comunist decide să trimită armata împotriva manifestanţilor, "incidentul din Hong Kong nu va fi o repetare a incidentului politic din 4 iunie 1989", adaugă cotidianul naţionalist.

Nu a fost furnizat niciun bilanţ oficial pentru represiunea sângeroasă din Tiananmen, dar experţii menţionează de obicei între câteva sute şi peste o mie de morţi.

Ziarul nu pare însă să se pronunţe asupra eventualei metode folosite pentru a reprima două luni de agitaţie în Hong Kong în favoarea democraţiei, ci mai degrabă asupra consecinţelor diplomatice pe termen lung ale unei intervenţii militare pentru Beijing.

"Washingtonul nu va putea intimida China folosindu-se de tulburările de acum 30 de ani. China este mult mai puternică şi mai matură, iar capacitatea sa de a gestiona situaţii complexe a crescut foarte mult", adaugă ziarul, legat de Cotidianul Poporului, organul Partidului Comunist Chinez (PCC) la putere.

După baia de sânge din Piaţa Tiananmen, care fusese ocupată de manifestanţi cerând democraţie, China a fost pusă la stâlpul infamiei de către naţiuni, iar economia sa a suferit aproape o stagnare timp de doi ani, notează AFP.

Mai mulţi experţi consideră că importanţa pieţei financiare Hong Kong ar putea descuraja Beijingul să trimită trupe în teritoriul autonom.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe John Bolton a vorbit de asemenea despre represiunea din 1989.

"Chinezii trebuie să fie foarte atenţi ce măsuri iau, pentru că americanii îşi aduc aminte de Piaţa Tiananmen", a declarat el într-un interviu difuzat joi de Voice of America. "Ar fi o mare greşeală să creăm noi amintiri ca acelea în Hong Kong".

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO