„Avion, meteorit sau OZN?” Imagini virale cu o minge de foc apărută pe cer au provocat frenezie pe rețelele de socializare
Un obiect celest a iluminat cerul oraşului australian Melbourne noaptea, la începutul acestei săptămâni, ridicând numeroase semne de întrebare despre originea sa.
O minge de foc a apărut în întuneric, către miezul nopţii de luni spre marţi, pe cerul capitalei statului Victoria, relatează The Huffington Post, citată de News.ro.
What i just see in the sky?????
— rahul kagda (@KagdaRahul) August 7, 2023
In melbourne @9NewsAUS #UFO ??? #Alliens??? #Star #asteroid
Some kind of fire balls pic.twitter.com/lnWKBfpe1u
Acest obiect neidentificat, urmat de o lungă dâră portocalie, a fost filmat de numeroşi martori fascinaţi şi un pic îngrijoraţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Numeroase înregistrări video, postate pe reţele de socializare, au fost vizualizate de sute de mii de ori.
Unii locuitori ai oraşului Melbourne au resimţit inclusiv un cutremur şi o explozie în tot statul, o bubuitură supersonică - adică un zgimot brusc făcut de un obiect atunci când depăşeşte bariera vitezei sunetului.
Unii au presupus imediat că era vorba despre un meteorit sau un asteroid.
Însă dâra portocalie indică faptul că este vorba despre un obiect omenesc şi terestru, de metal sau de plastic, incendiat.
Astronomul american Jonathan McDowell a estimat, într-o postare pe X, că era vorba despre o parte a unei rachete ruseşti trimisă în spaţiu cu câteva zile mai înainte, ale cărei fragmente urmau să reintre în atmosferă în ziua respecitvă, potrivit unor estimări.
Agenţia Spaţială australiană a confirmat ulterior că era vorba despre fragmente ale unei rachete de tip Soiuz-2, lansată la 2 august de către Agenţia rusă Roscosmos cu satelitul de navigaţie GLONASS-K2 la bord.
It was a Soyuz's 3rd stage re-entering the earth's atmosphere from the Glonass-K2 mission earlier today. pic.twitter.com/aSyY1xJP11
— Chemicals in the cosmos (@_CosmicRey_) August 7, 2023
După plasarea satelitului pe orbită, racheta urma să reintre în atmosferă şi să cadă în ocean, în largul Tasmaniei, aşadar în apropiere de Melbourne.