Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin în China anul acesta. Beijingul va continua să prioritizeze relațiile cu Rusia

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit marţi, în a doua zi a vizitei sale de stat de trei zile în Rusia cu premierul rus Mihail Mişustin şi a salutat ”parteneriatul strategic global” dintre cele două ţări.

Deplasarea sa la Moscova răspunde unei 'logici istorice ' a spus Xi, căci 'suntem cele mai mari puteri vecine şi parteneri strategici la toate nivelurile', a adăugat el.

„Ieri (luni), l-am invitat pe preşedintele Putin să vină în China anul acesta, într-un moment convenabil pentru el, căci China va găzdui anul acesta cel de-al treilea forum internaţional în cadrul Iniţiativei Belt and Road” (fostul Drum al Mătăsii), a declarat Xi, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS, în cursul unei întâlniri cu premierul rus Mihail Mişustin.

„Premierul Li Qiang va continua să acorde prioritate parteneriatului strategic global între China şi Rusia”, a subliniat preşedintele chinez în cursul acestei întâlniri cu şeful guvernului rus, în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Rusia, invitându-l de asemenea pe Mişustin să viziteze China "cât mai curând posibil".

Xi a sosit la sediul guvernului rus, cunoscut sub numele de Casa Albă, înainte de a se deplasa la Kremlin pentru a se întâlni din nou cu Vladimir Putin şi cu delegaţiile celor doi lideri, notează EFE.

Citește și
putin, jinping
Putin și Jinping au vorbit 4 ore și jumătate. Casa Albă este sceptică în privinţa planului de pace chinez

Xi şi Mişustin şi-au strâns mâna în semn de salut şi au pozat în faţa drapelelor Chinei şi Rusiei pentru fotografia de protocol.

„În primul rând, aş dori să vă felicit pentru realegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Republicii Populare Chineze. Şi aş dori să vă mulţumesc sincer pentru marea atenţie personală pe care o acordaţi dezvoltării prieteniei şi parteneriatului dintre Rusia şi China”, a declarat premierul rus, adresându-se şefului statului chinez.

Premierul rus a subliniat, de asemenea, importanţa primei vizite externe a lui Xi în Rusia după realegerea sa în funcţie. 'Acest lucru demonstrează natura specială a relaţiilor ruso-chineze, care intră într-o nouă eră', a subliniat el.

Mişustin s-a declarat convins că în cadrul discuţiilor dintre Putin şi Xi se va ajunge la acorduri importante între cele două ţări.

„Sunt planificate decizii importante privind dezvoltarea cooperării ruso-chineze pe termen mediu până în 2030”, a menţionat premierul rus, dând asigurări că ambele guverne vor lucra în mod coordonat la punerea în aplicare a acordurilor la care se va ajunge la cel mai înalt nivel.

„Rusia este sincer interesată în consolidarea şi mai mult a asocierii noastre cuprinzătoare şi a angajamentului strategic cu China. Relaţiile noastre se află la cel mai înalt nivel din întreaga istorie de multe secole şi influenţează formarea agendei globale, în logica multipolarităţii”, a afirmat Mişustin, precizând că majoritatea membrilor guvernului rus participă la întâlnirea cu Xi de marţi.

„Coordonarea activităţii noastre comune este asigurată de mecanismul reuniunilor periodice dintre şefii de guvern din Rusia şi China. Acesta este un format unic care include cinci comisii interguvernamentale şi peste 80 de subcomisii şi grupuri de lucru”, a subliniat el.

Portofoliul de investiţii al Comisiei interguvernamentale ruso-chineze pentru cooperare în domeniul investiţiilor cuprinde 79 de proiecte în valoare de peste 165 de miliarde de dolari, a adăugat premierul rus.

De asemenea, Mişustin s-a arătat încrezător că Rusia şi China vor aduce schimburile comerciale la 200 de miliarde de dolari încă din acest an, şi nu în 2024, aşa cum era planificat. Anul trecut, schimburile comerciale între cele două ţări a crescut cu aproape o treime, ajungând la aproape 190 de miliarde de dolari.

Premierul rus rus a subliniat că, în pofida situaţiei externe nefavorabile, a turbulenţelor de pe pieţele globale şi a numărului mare de sancţiuni occidentale, cooperarea comercială şi economică dintre Rusia şi China se dezvoltă cu succes.

Conflictul din Ucraina se va afla în centrul discuţiilor care urmează să înceapă marţi în jurul orei 12:00 GMT între Xi şi Putin, după o întrevedere tete-a-tete „informală” luni, în cursul căreia şi-au afişat bunele relaţii, adresându-se cu apelativul „prieten drag”, potrivit AFP.

În timpul acestei prime întâlniri, care a durat peste patru ore şi jumătate, Putin a declarat că este pregătit să discute o iniţiativă din partea Beijingului pentru a pune capăt conflictului, elogiind „poziţia justă şi echilibrată (a Beijingului) în problemele internaţionale”.

Chiar dacă China încearcă să se erijeze ca mediator în Ucraina, Occidentul consideră că Beijingul sprijină prea mult Moscova pentru a fi credibil. Washingtonul acuză chiar autorităţile chineze că intenţionează să furnizeze arme Rusiei, lucru negat de acestea.

Occidentul mai consideră că Beijingul s-ar putea inspira din atacul rusesc asupra Ucrainei pentru a prelua controlul Taiwanului, notează AFP.

 

Citește și...
Putin către Xi Jinping: Vom discuta despre planul Chinei de a pune capăt războiului din Ucraina. Suntem deschiși la negocieri
Putin către Xi Jinping: Vom discuta despre planul Chinei de a pune capăt războiului din Ucraina. Suntem deschiși la negocieri

Vladimir Putin a declarat că va discuta planul în 12 puncte al lui Xi Jinping pentru "soluţionarea crizei acute din Ucraina", în timpul unei vizite foarte aşteptate la Moscova a preşedintelui chinez.

Putin și Jinping au vorbit 4 ore și jumătate. Casa Albă este sceptică în privinţa planului de pace chinez
Putin și Jinping au vorbit 4 ore și jumătate. Casa Albă este sceptică în privinţa planului de pace chinez

Discuţiile dintre liderul rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping s-au încheiat luni după aproape patru ore şi jumătate, dar vor fi reluate marţi în format extins, au anunţat agenţiile de presă ruseşti.

Recomandări
Granița luată cu asalt de români, joi dimineață. Traficul este de 25 de ori mai mare față de o zi normală. FOTO
Granița luată cu asalt de români, joi dimineață. Traficul este de 25 de ori mai mare față de o zi normală. FOTO

Mulți români își petrec minivacanța în străinătate, astfel că vămile s-au aglomerat joi dimineață. În unele puncte de trecere a frontierei, timpii de așteptare ajung și la câteva ore.

Guvernul a adoptat majorările salariale refuzate de profesori. Explicațiile premierului Nicolae Ciucă
Guvernul a adoptat majorările salariale refuzate de profesori. Explicațiile premierului Nicolae Ciucă

Guvernul s-a reunit, astăzi, într-o şedinţă pe care premierul Nicilae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ.

Volodimir Zelenski, alături de Maia Sandu: Războiul cu Rusia se va termina când vom câștiga noi!
Volodimir Zelenski, alături de Maia Sandu: Războiul cu Rusia se va termina când vom câștiga noi!

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit, joi, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în apropiere de Chișinău, la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE).