Week-end de foc în Europa. Incendiile au mistuit zone întregi din Spania și Italia

Ultima actualizare: 31-08-2020 09:34

În Europa, ultimul weekend de vară a fost unul de foc, la propriu.

Incendiile de vegetaţie au făcut mari probleme. În doar o zi, flăcări uriașe au înghițit cu o viteză năucitoare dealuri întregi din apropiere de orașul Palermo.

O luptă inegală duc şi pompierii spanioli. În regiunea Andaluzia, peste trei mii de oameni au primit ordin de evacuare.

„Fugiţi! Fugiţi! Copiii!" se poate auzi pe imaginile de coşmar, filmate de o turistă aflată în vacanță într-un complex de lux din Costa del Sol. Focul s-a extins rapid, iar angajaţii, luați prin surprindere, s-au luptat cu flăcările cu ce au avut la îndemână.

Intervenţia nu a fost însă una uşoară. Imediat ce oamenii reuşeau să stingă un focar, apărea altul.

Speriaţi, turiştii s-au refugiat pe plajă.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit. În schimb, o suprafață de 40 de hectare a fost afectată de vâlvătăi.

În alte regiuni din sudul Spaniei, echipele de intervenţie continuă lupta cu incendiile de vegetaţie. Cea mai gravă situaţie este în provincia Huelva.

„Este o situaţie critică pentru toţi care locuiesc aici. Toată agoniseala lor de-o viaţă e în pericol, toţi pinii sunt de asemenea în pericol" spune unul din locuitorii zonei.

Incendiile, ale căror cauze rămân necunoscute deocamdată, au înghiţit până acum o suprafață totală de zece mii de hectare în Andaluzia. În ajutorul pompierilor a fost chemată şi armata. Deşi în timpul nopţii intensitatea vântului a mai scăzut, operaţiunea este dificilă din cauza terenului accidentat.

Rău este şi în sudul Italiei. Pe insula Sicilia, într-o noapte, flăcările au făcut scrum vegetaţia de pe mai multe dealuri. Au ars cel puțin 400 de hectare, iar pompierii au intervenit cu greu din cauza caniculei şi a vântului care a suflat cu putere.

Incendiul izbucnit lângă oraşul Palermo a dus la evacuări. 1.600 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele până când lupta cu focul va fi câştigată. Echipajele acţionează atât de la sol, cât şi din aer, cu trei avioane utilitare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO