Vulcanul de pe insula La Palma continuă să arunce lavă în aer. Bucățile de rocă sunt ”mari cât clădirile cu trei etaje”

Ultima actualizare: 13-10-2021 09:57

Vulcanul de pe insula spaniolă La Palma continuă să arunce cu furie lavă în aer. Bucăţi de rocă expulzate sunt "mari cât clădirile cu trei etaje", potrivit Institutului Naţional de Geologie din Peninsula Iberică.

În ultimele ore, alte sute de familii au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele. Autorităţile au activat planul de urgenţă chiar dacă monitorizează constant situaţia.

Localnicii spun că sunt epuizaţi şi nu mai suportă să trăiască într-o tensiune continuă.

Aşa se dezlănţuie de trei săptămâni vulcanul Cumbre Vieja. În prezent, lava se scurge pe trei fronturi principale. Primul a provocat deja daune semnificative în zonele rezidențiale şi pe terenurile agricole. Cel de-al doilea se află la o distanţă de aproximativ 200 de metri de ocean. Dacă va ajunge din nou în apele reci, va fi un pericol pentru locuitori, deoarece lava care intră în contact cu apa formează nori albi de vapori și gaze nocive pentru sănătate.

A treia limbă de lavă s-a desprins de cea anterioară şi a provocat o nouă evacuare. Oamenilor li s-a cerut să-şi adune rapid lucrurile de preţ din case, medicamente şi îmbrăcăminte pentru câteva zile. Ca măsură de precauţie au fost mutaţi în cazarme militare.

Până acum, din cauza erupţiei vulcanice, au fost strămutate aproape 7.000 de persoane. Locuitorii din La Palma sunt exasperaţi.

Localnic: ”Ne-a ajuns! Dacă ar vedea cineva ce se întâmplă aici nu i-ar veni să creadă."

Localnic: ”Problema e insecuritatea, pentru că vulcanul controlează totul, nu noi. "

Localnic: ”Oamenii care locuiesc aproape de vulcan sunt foarte speriaţi. Să auzi în fiecare zi acele explozii, e îngrozitor! Mulţi spun că nu mai rezistă. Fiica mea mi-a spus că simte cum îi explodează capul când aude toate acele zgomote."

Timp de două zile, rezidenţii din două localităţi au fost izolaţi în case după ce un torent de lavă a înghiţit o fabrică de ciment, ridicând în atmosferă nori toxici.

Sunt mai bine de o mie de clădiri distruse și peste 700 de hectare de teren acoperite de rocă topită, iar sâmbătă conul vulcanului s-a prăbuşit parţial.

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt ultima dată acum 50 de ani şi fenomentul a durat puțin peste trei săptămâni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO