VIDEO din timpul operațiunii de eliminare a liderului ISIS. De ce sunt sceptici ruşii

Dată publicare: 28-10-2019 13:21
Dată actualizare: 28-10-2019 14:14


Liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit în Siria, într-un raid al comandourilor americane.

Anunţul oficial a fost făcut de preşedintele american Donald Trump, care a povestit cu lux de amănunte cum a decurs operaţiunea. Imaginile filmate de locuitorii din zonă arată că toate clădirile unde s-ar fi ascuns Baghdadi au fost distruse complet.

Raidul a început, sâmbătă, puţin după ora 5 după-amiază. Opt elicoptere cu trupe speciale americane la bord, însoţite de alte aeronave de suport, au decolat din Irak şi din Turcia cu destinaţia Idlib, în nord-vestul Siriei. Americanii aveau informaţii că Abu Bakr al-Baghdadi se ascunde într-un complex izolat, împreună cu soţiile sale, copiii şi mai mulţi militanţi ISIS rămaşi fideli. Odată ajunşi la destinaţie, militarii americani au fost întâmpinaţi cu focuri de arme grele. Totul, sub ochii localnicilor treziţi de explozii.

Martor: "Am deschis uşa casei şi am văzut un elicopter în faţa mea, la 15 metri deasupra pământului, şi altul chiar în spatele lui. Dădeau ocol la aproape doi kilometri distanţă. La început nu s-a tras, apoi s-au auzit focuri de armă şi elicopterul a ripostat".

Raidul comandourilor americane a durat câteva zeci de minute. În urma lor, întregul complex a fost ras de pe faţa pământului. Niciun militar american nu a fost rănit în timpul operaţiunii, dar mai mulţi militanţi ISIS au fost ucişi şi alţii au fost capturaţi în viaţă. În stilu-i caracteristic, preşedintele american a povestit ultimele momente ale liderului terorist.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: "A murit după ce a intrat într-un tunel înfundat, scâncind, plângând şi ţipând tot timpul. Unsprezece copii au fost evacuaţi din complex şi sunt teferi. Singuri care mai rămăseseră erau Baghdadi şi alţi trei copii, pe care îi târâse după el. Au fost duşi la moarte sigură. A ajuns la capătul tunelului, cu cu câinii noştri pe urme. Şi-a detonat vesta şi a murit împreună cu cei trei copii.

Donald Trump a urmărit operaţiunea în direct, alături de vicepreşedintele Mike Pence şi de alţi oficiali americani. Liderul de la Casa Albă le-a mulţumit ruşilor pentru asistenţa oferită în timpul raidului, care şi-ar fi dat acordul ca aeronavele americane să traverseze zonele controlate de ruşi în Siria, dar declaraţiile sale au fost primite cu scepticism de purtătorul de cuvânt al armatei ruse.

Frederik Pleitgen, corespondent CNN: "Ruşii nu au înregistrat atacuri aeriene în ceea ce ei numesc "zona de de-escaladare Idlib. În plus, a adăugat că ruşii nu ştiu nimic despre vreun fel de asistenţă acordată SUA în raid. De exemplu, să permită Statelor Unite să zboare prin spaţiul aerian controlat de Rusia".

Abu Bakr al Baghdadi a fost fondatorul grupării teroriste Statul Islamic şi s-a autoproclamat calif al lumii musulmane în 2014. Multă vreme cel mai căutat om de pe planetă, a fost considerat direct responsabil pentru atrocităţile provocate de militanţii ISIS în Siria, Irak, dar şi în alte regiuni ale globului, soldate cu zeci de mii de morţi.


VIDEO PROTVPLUS.RO