Boris Johnson le-a arătat britanicilor acordul post-Brexit, drept „cadou” de Crăciun

25-12-2020 17:19


Premierul britanic, Boris Johnson, a fluturat joi seară sutele de pagini ale acordului comercial post-Brexit încheiat cu câteva ore înainte cu Uniunea Europeană ca un "cadou" de Crăciun pentru britanici, notează AFP.

"În seara asta de Ajun, am un mic cadou pentru cei care căutau să citească ceva în toropeala de după masa de Crăciun", a declarat şeful guvernului conservator într-o înregistrare video publicată pe Twitter.

"Iată-l: veşti bune, iată un acord, un acord pentru a aduce siguranţă firmelor şi călătorilor şi tuturor investitorilor din ţara noastră cu începere de la 1 ianuarie, un acord cu prietenii şi partenerii noştri din Uniunea Europeană", a spus el.

"Vă aduceţi aminte de acordul pregătit pentru a fi băgat la copt?", a continuat acest abil comunicator, reluând unul din sloganurile campaniei pentru parlamentarele victorioase din decembrie 2019.

Acest acord de divorţ între Londra şi Bruxelles, pe care a obţinut să fie votat datorită largii majorităţi din parlament, a fost "doar antreul". Acordul de liber-schimb încheiat joi este "ospăţul", "plin de peşte de altfel", a continuat şeful guvernului conservator, glumind în legătură cu unul din principalele subiecte de neînţelegere în cursul tratativelor. "Cred că va fi baza un parteneriat fericit, încoronat de succes şi stabil cu prietenii noştri din UE în anii care vor veni", a declarat Boris Johnson mulţumit.

"Iată, este o veste bună de la Bruxelles, acum e timpul pentru varză", mâncarea preferată a britanicilor, "şi Crăciun fericit tuturor", a încheiat el.

Daca Boris Johnson nu și-a cenzurat bucuria, în schimb președinta comisiei Europene a trădat un strop de tristețe.

Ursula von der Leyen: „La capătul unor negocieri reușite simt de obicei bucurie, dar astăzi simt satisfacție și, sinceră să fiu, ușurare. Prietenilor din Marea Britanie le spun că petrecerea e dulce-amăruie. Europenilor le spun că e timpul să lăsăm Brexitul în spate. Viitorul nostru se face în Europa!”

Regatul şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte că Londra să iasă din piaţa unică a UE.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie 2020, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, pe 31 decembrie 2020. În cazul unui Brexit fară acord s-ar fi aplicat taxe vamale semnificative și alte bariere comerciale, cu impact dramatic asupra economiei și a lanțului de distribuție.

Începând cu 1 ianuarie, cetățenii Uniunii Europene, inclusiv românii, vor putea intra în Marea Britanie pentru șederi de scurtă durată, adică în scop turistic sau în vizită, fără să aibă nevoie de viză. Se mai poate intra cu actul de identitate obișnuit până la 1 octombrie 2021, data după care va fi nevoie de un pașaport valabil. Cei care vor să muncească în Regat vor avea însă nevoie de viză.


VIDEO PROTVPLUS.RO