Vicepremierul nord-coreean a fost executat. Pedeapsa umilitoare la care vor fi supusi complicii sai


Ultimul update: Sambata 03 Septembrie 2016 07:23
Data publicarii: Miercuri 31 August 2016 10:06
Categorie: Stiri externe
Kim Yong Jin, vicepremier Coreea de Nord

Regimul de la Phenian a declansat o noua epurare.

Ministrul nord-coreean al educatiei, care avea si atributii de vicepremier, a fost executat, a anuntat miercuri Coreea de Sud, confirmand informatii despre o noua epurare la Phenian, scrie AFP. "Ministrul educatiei, Kim Yong-Jin, a fost executat", a afirmat miercuri in cursul unei conferinte de presa purtatorul de cuvant al Ministerului Unificarii de la Seul, Jeong Joon-Hee.

El a precizat ca si presupusii complici ai vicepremierului au fost pedepsiti. Seful operatiunilor de spionaj in Coreea de Sud, Kim Yong Chol, a fost trimis la „reeducare revolutionara” – adica la munca in minele de carbune sau la o cooperativa agricola. Aceeasi soarta ar fi avut-o si unul dintre liderii propagandei de partid, Choe Hwi.

Despre vicepremier nu se cunosc foarte multe detalii, afara de faptul ca pe 15 iunie era inca in functie. Kim Jong-un a ordonat executia lui Kim Yong-jin deoarece il considera un 'agitator' si un 'element antirevolutionar', a informat miercuri Ministerul Unificarii din Coreea de Sud. Politicianul nord-coreean, in varsta de 63 de ani, ar fi fost impuscat in iulie de un pluton de executie, a declarat pentru EFE, la Seul, un reprezentant al acestui minister.

Potrivit sursei citate, printre motivele care au dus la executie ar fi ca Kim Yong-jin 'ar fi avut o atitudine negativa atunci cand a asistat la o importanta reuniune parlamentara la finele lunii iunie'. Din aceasta cauza, a explicat oficialitatea sud-coreeana, vicepremierul nord-coreean a fost interogat si ulterior s-a decis executarea lui in iulie pe motiv ca este un 'element antirevolutionar'.

Kim Yong Chol, care a condus spionajul militar de la Phenian, este suspectat ca a organizat in 2010 bombardamentele de pe insula Yeonpyeong care au dus la moartea a cel putin 10 coreeni din sud si din nord, fiind cel mai grav incident de la armistitiul din 1953. Regimul l-ar fi acuzat ca avea o atitudine sfidatoare si ca ar fi abuzat de pozitia si influenta sa in departamentul pe care il conducea.

Sursa: Bloomberg

VIDEO PROTVPLUS.RO