Uraganul Dorian, o „tragedie istorică”: 5 morţi şi distrugeri fără precedent în Bahamas

Ultima actualizare: 03-09-2019 14:35

Furtuna Dorian a făcut primele victime în insulele Bahamas. Autorităţile au găsit trupurile a cinci persoane luate de puhoaiele declanşate de cea mai puternică furtuna care a lovit Caraibele în epoca modernă.

Distrugerile sunt uriaşe: 13.000 de case au fost avariate ori distruse complet, mii de mașini au ajuns sub ape.

În zilele următoare, Dorian, care între timp a fost retrogradat la categoria 3 şi încă staţionează deasupra arhipelagului Bahamas, va lovi coasta americană.

Străzi transformate în lacuri, acoperişuri spulberate de vânt, copaci smulşi din rădăcini: imaginile dau abia o idee despre violenţa furtunii dezlănţuite asupra arhipelagului din Caraibe, alcătuit din aproximativ 700 de insule. Dintre acestea, doar 30 sunt locuite. Un localnic a surprins viitura la jumătatea uşii.

Localnic: "Asta e uşa de sticlă din spatele casei mele! Apa trece de 6-7 metri peste nivelul mării. Cu asta mă confrunt în acest moment şi am vecini care sunt într-o situație mult mai rea decât mine şi familia mea. Acum sunt într-o maşină, acoperişul casei mele a fost spulberat, apa a intrat peste tot, nu se poate sta în casa în acest moment."

 

Şeful guvernului din Bahamas a calificat uraganul drept o "tragedie istorică" pentru arhipelag. Responsabilii locali spun că intervenţiile au început, dar numai "acolo unde condiţiile permit asta".

În pofida situaţiei dramatice, un tânăr din Nassau a ieşit la plimbare cu skijetul.

 

Pe coasta de sud-est a Statelor Unite, după mai multe zile de incertitudine în legătură cu traiectoria uraganului, Florida, Georgia şi Carolina de Sud au ordonat până la urmă evacuarea a până la 2 milioane de rezidenţi.

 

Henry McMaster, guvernatorul statului Carolina de Sud: "Dacă sunteţi într-una din zonele de evacuare din regiunile de pe coastă - toate cele opt -, acum este momentul să plecaţi."

Potrivit Crucii Roşii americane, 19 milioane de persoane locuiesc în zone care ar putea fi afectate într-o măsură mai mare sau mai mică.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO