Una dintre cele peste 200 de adolescente rapite de Boko Haram, gasita dupa DOI ani. Ce i s-a intamplat in aceasta perioada

Ultima actualizare: 21-05-2016 07:25
tinere rapite de Boko Haram

Pentru prima data, una dintre cele 219 liceene rapite in 2014 de catre islamistii gruparii islamiste Boko Haram la Chibok, in nord-estul Nigeriei, a fost gasita sanatoasa si nevatamata.

Tanara, Amina Ali, a fost descoperita marti in padurea Sambisa, statul Borno, considerat unul dintre ultimele bastioane ale Boko Haram, a afirmat Tsambido Hosea Abana, unul din responsabilii din Chibok ai miscarii BringBackOurGirls (Dati-ne fiicele inapoi).

Fata a fost adusa in satul ei din Mbalala, in apropiere de Chibok, de catre gardienii care au gasit-o si care ajuta militarii nigerieni in lupta impotriva Boko Haram. 'Ea si-a regasit parintii, care au identificat-o, inainte de a fi adusa la o baza militara din Damboa', a explicat Ayuba Alamson Chibok, unul din liderii comunitatii din Chibok.

'Tatal ei se numeste Ali si ea, Amina. Ii cunosc bine deoarece am colaborat cu ei ca purtator de cuvant al familiilor fetelor din Chibok', a adaugat el.

Seful asociatiei Parintilor fetelor rapite la Chibok, Yakubu Nkeki, a confirmat de asemenea numele tinerei si a indicat ca aceasta avea varsta de 17 ani in momentul rapirii, la 14 aprilie 2014.

'Este fiica vecinului meu, ei au adus-o la mine', a afirmat el. Potrivit surselor citate, fata pare sa fi avut un copil in timpul in care a fost captiva.

Alte tinere din Chibok s-ar afla inca in padurea Sambisa, care face obiectul unor multiple operatiuni ale armatei nigeriene de mai multe saptamani.

Militanti ai Boko Haram au rapit 276 de tinere de la un liceu din Chibok, in aprilie 2014. Un numar de 57 dintre ele au reusit sa scape chiar la cateva ore dupa ce au fost rapite. Rapirea a provocat indignare si ingrijorare in intreaga lume. Din 2009, Boko Haram este considerata responsabila de moartea a peste 20.000 de persoane si rapirea altor cel putin 2.000. In urma conflictului, peste 2,6 milioane de persoane au fost stramutate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO