Un politician leton a înjurat delegația Rusiei, la Adunarea OSCE de la Viena: „Duceți-vă la naiba!” | VIDEO

protest osce
Captură video Twitter / @RihardsKols

Austria a fost criticată pentru că a permis ca 18 deputaţi ruşi să participe la o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care se desfăşoară la Viena în aceste zile, când se împlineşte un an de la invazia rusă în Ucraina.

Rihards Kols, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul parlamentului leton, a avut o prestaţie memorabilă la reuniune, protestând într-un mod inedit.

Cea de-a 22-a Reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE a avut loc joi la Centrul de Congrese Hofburg din Viena. Chiar înainte de reuniune, OSCE - şi Austria, ca ţară-gazdă a organizaţiei - a fost intens criticată pentru că a permis prezenţa unei delegaţii ruse, din care au făcut parte inclusiv persoane sancţionate.

Iar dacă delegaţiile Ucrainei şi Lituaniei la OSCE au ales să boicoteze reuniunea, pentru a nu sta alături de ruşi, un parlamentar din Letonia, şeful comisiei de politică externă a parlamentului din ţara sa, a ales o altă formă de protest. El a avut o alocuţiune virulentă, adresându-se în final direct ruşilor cu celebrele cuvinte pe care ucrainenii care apărau Insula Şerpilor le-au spus unei nave ruse, la începutul invaziei.

Există un elefant în această încăpere, care poartă numele de delegaţia Federaţiei Ruse. Dacă aş fi un martor şi cineva m-ar întreba: Cine este criminal de război?, ei bine, eu aş arăta spre băncile din spate din această sală. Este pur şi simplu o ruşine. Este o ruşine că această delegaţie se află aici, în special delegaţia care este formată din persoane sancţionate care au votat pentru anexarea teritoriilor unei ţări independente... Acestea sunt principiile pe care această instituţie a fost însărcinată să le protejeze şi să le păzească! Iar noi stăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat!” - a spus Rihards Kols în limba engleză, în timp ce în spatele său era desfăşurat un drapel ucrainean.

Citește și
baricade polonia
Polonia montează baricade la granițele cu Rusia și Belarus. Ce spune ministrul polonez al Apărării despre acest demers

A încheiat însă în rusă, cu un citat celebru, care poate nu este considerat chiar diplomatic, dar care a considerat că este perfect potrivit pentru această ocazie: „Nava de război rusă, du-te la naiba!”.

Iată momentul:

 

Optsprezece parlamentari ruşi participă, joi şi vineri, la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE , iar criticii spun că Rusia primeşte astfel o platformă pentru a-şi „justifica agresiunea” şi pentru a „muşamaliza crimele de război” chiar la un an de la agresiunea asupra statului vecin.

Dezbaterea reuniunii OSCE din acest an se intitulează „Un an: Continuarea războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Liderul delegaţiei ucrainene, Mikita Poturaev, a declarat că reuniunea ar fi trebuit să fie amânată. Participarea Rusiei „subminează integritatea acesteia şi compromite poziţia clară pe care a arătat-o cu privire la agresiunea rusă”, a arătat el.
Răspunzând petiţiei adresate de parlamentari din 20 de state membre de a refuza vizele deputaţilor ruşi - care, în calitate de membri ai Dumei, se află sub incidenţa sancţiunilor UE - ministrul de externe austriac a recunoscut că momentul a fost „nefericit”. Însă, în calitate de gazdă a OSCE - organizaţie cu 57 de membri creată în timpul Războiului Rece ca un forum de discuţii între blocul occidental şi cel estic -, Austria a fost obligată să permită intrarea delegaţiilor din toate ţările participante, a explicat Alexander Schallenberg.

„Dar, în acelaşi timp, nu trebuie să nu ţinem cont de faptul că avem nevoie de platforme” de discuţii, a declarat Schallenberg pentru televiziunea austriacă. „OSCE nu a fost niciodată o organizaţie de oameni care gândesc la fel. La un moment dat, sperăm că diplomaţiei i se va acorda din nou spaţiu”, a menţionat el.

Scrisoare deschisă pentru ca Austria să renunţe la neutralitate

Presa austriacă a relatat că partidul de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ) i-a invitat pe parlamentarii ruşi la balul academicienilor săi, un eveniment anual de ţinută solemnă organizat pentru politicienii şi susţinătorii naţionalişti chiar la Palatul Hofburg, unde este sediul permanent al OSCE. Liderul delegaţiei ruse, vicepreşedintele Dumei de Stat Piotr Tolstoi, a declarat însă agenţiei austriece de presă APA că „nu are în plan alte evenimente, baluri, recepţii şi aşa mai departe”, ci intenţionează să „lucreze pentru conferinţa din 23 şi 24 februarie”, relatează The Guardian.

Potrivit acordului semnat între Austria şi OSCE, eliberarea vizelor „nu este o chestiune discreţionară, ci o chestiune de obligaţie legală”, a precizat OSCE, adăugând că acestea vor fi valabile doar pentru Austria şi doar pe durata reuniunii de două zile.

Între timp, un grup de aproximativ 100 de personalităţi importante din Austria au semnat o a doua scrisoare deschisă adresată guvernului, îndemnându-l să renunţe la cele şapte decenii de neutralitate şi să recunoască faptul că situaţia de securitate a Europei s-a schimbat dramatic. „Mulţi austrieci par să creadă în continuare că putem rămâne în afara tuturor conflictelor militare, că doar o politică externă paşnică ne garantează securitatea şi că participarea noastră activă la stabilizarea Europei nu este necesară”, au scris semnatarii. „Aceste idei sunt expresia unei contradicţii între realitatea austriacă şi cea globală. Ele sunt periculoase atât pentru Austria, cât şi pentru Europa”, au avertizat ei, potrivit News.ro.

Citește și...
Ben Wallace, secretar de stat, despre escaladarea războiului: „NATO nu va intra în acest conflict”
Ben Wallace, secretar de stat, despre escaladarea războiului: „NATO nu va intra în acest conflict”

În Ucraina, serviciile de informații se așteaptă la bombardamente masive, din partea ruşilor. Se face anul de când Rusia a început invazia pe scară largă în țara vecină, şi, potrivit celor de la ONU, au murit deja peste 7500 de civili.

Polonia montează baricade la granițele cu Rusia și Belarus. Ce spune ministrul polonez al Apărării despre acest demers
Polonia montează baricade la granițele cu Rusia și Belarus. Ce spune ministrul polonez al Apărării despre acest demers

Ministerul Apărării din Polonia, țară care recent a găzduit summitul București 9, a decis montarea unor baricade la granițele cu Rusia și cu Belarus.

Lukașenko: „Rusia susține încheierea războiului din Ucraina, dar mingea este în terenul SUA”
Lukașenko: „Rusia susține încheierea războiului din Ucraina, dar mingea este în terenul SUA”

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a transmis, joi, că Rusia dorește încetarea focului în Ucraina, dar soluția de pace depinde de acțiunile SUA.

Recomandări
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu

Departe de a găsi o soluție în privința pensiilor speciale, politicienii au convenit doar câteva principii pe baza cărora vor modifica legea care reglementează aceste venituri.

Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție
Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție

Teama de noi scumpiri. Aceasta este marea grijă care apasă pe umerii românilor, potrivit unui sondaj realizat luna aceasta de Curs, la nivel național.

Simulare Bacalaureat 2023. 20.000 de elevi nici măcar nu s-au prezentat la test, deși notele nu se trec în catalog
Simulare Bacalaureat 2023. 20.000 de elevi nici măcar nu s-au prezentat la test, deși notele nu se trec în catalog

Basmul ”Harap Alb”, principalul subiect al simulării examenului de bacalaureat, le-a dat emoții elevilor de clasa a XII-a. Mulți au predat foile imediat și au părăsit sala, iar 12 participanți au fost eliminați pentru că au încercat să copieze.