Un pastor din Florida voia sa arda Coranul la ceremonia de pe 11 septembrie

Ultima actualizare: 21-09-2012 22:54

S-au implinit 9 ani de la cele mai sangeroase atacuri teroriste din istorie care au schimbat fata lumii si au ucis aproape 3000 de oameni, printre care si patru romani.

De aceasta data, ceremoniile au fost tulburate de intentia unui pastor integrist din Florida de a incendia 200 de exemplare din Coran.

In 11 septembrie 2001, la ora locala 08.46, turnul de nord al complexului World Trade Center era izbit in plin de un avion de linie. Dupa un sfert de ora, o alta aeronava a intrat in plin in celalalt bloc, iar teroarea a pus stapanire pe metropola americana.

Lumea intreaga a privit in direct la televizor cum zeci de oameni au sarit de la ferestre, zdrobindu-se de asfalt, crezand ca scapa de flacari.

Si cosmarul avea sa continue. Un alt avion plin de oameni s-a prabusit peste o aripa a Pentagonului, iar a patra aeronava a cazut pe un camp din Pennsylvania. Teroristii vizau Casa Alba, insa cativa pasageri s-au luptat cu ei si le-au zadarnicit planurile.

Pentru a noua oara, rudele indoliate au depus coroane la Ground Zero, locul unde odinioara se inaltau Turnurile Gemene si unde au pierit 2752 de oameni. Numele tututor victimelor au fost rostite in prezenta vicepresedintelui Joe Biden.

Au trecut noua ani. In acest timp, am varsat mai multe lacrimi decat vom sti vreodata. Si, daca uneori ni se pare ca lumea si-a vazut de ale ei, eu va spun ca cei pe care i-ati iubit raman in inima poporului nostru, acum si pentru totdeauna.
Barack Obama, presedintele SUA
Barack Obama a participat in schimb la ceremonia de la Pentagon.

Incet-incet, lucrarile de reconstructie de la Ground Zero avanseaza. In fiecare saptamana muncitorii mai ridica un etaj, iar structura principala masoara deja 100 de metri. Doua bucati de otel recuperate din fostele turnuri au fost deja instalate in noile constructii.

Evenimentele din acest an s-au desfasurat intr-o atmosfera tensionata, dupa ce un pastor integrist din Florida a amenintat ca va arde 200 de exemplare din Coran pentru a marca 9 ani de la atentate. In ultimul moment a renuntat, dupa ce a provocat manifestatii de protest atat in Statele Unite, cat si in Afganistan sau Pakistan. In discrusul sau, Obama a facut aluzie la intreaga controversa: "Unii incearca sa provoace conflicte intre confesiuni, dar noi, americanii, nu suntem si nu vom fi niciodata in razboi cu Islamul. Nu o religie ne-a atacat in acea zi de septembrie, ci Al-Qaida, o adunatura de oameni care pervertesc religia".

Pe de alta parte, zona World Trade Center s-a aflat in centrul unei dezbateri aprinse in ultimele saptamani, iscata de proiectul de ridicare a unei moschei nu departe de locul unde se inaltau Turnurile Gemene.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO