Egipt: serviciile secrete germane negociaza eliberarea ostaticilor

Ultima actualizare: 25-10-2012 11:21

A sasea zi a crizei celor 19 persoane luate ostatice in sudul Egiptului, printre care si o romanca. Autoritatile sudaneze au anuntat marti ca i-au localizat pe captivi cu ajutorul telefonului prin satelit pe care il folosesc rapitorii.


Au exclus insa, pentru moment, o actiune in forta pentru eliberarea ostaticilor. In schimb sunt preferate negocierile, care sunt duse de serviciile secrete germane, in colaborare cu cele egiptene.

Au apa si mancare si ar fi fost localizati undeva pe teritoriul Sudanului. Nu vor exista incercari de eliberare, sustin autoritatile egiptene, pentru a nu le pune viata in pericol.

Germania a preluat rolul de negociator cu rapitorii care cer sume mari de bani, intre sase si 30 de milioane de euro, si spera sa obtina rezultate cat mai curand.

Cei 19 participau la un safari de doua saptamani in desert, prin Egipt. Ei au fost rapiti vineri, insa abia duminica au aflat autoritatile germane si italiene, iar romanii au fost anuntati luni. Ostaticii sunt 11 turisti si 8 localnici, organizatori de excursii. 

Acestia au fost rapiti in zona Al Uwainat, cunoscuta printre amatorii de locuri salbatice pentru pesterile care adapostesc picturi vechi de mii si mii de ani. Zona se afla in sud-vestul extrem al Egiptului si a fost folosita, de pilda, si ca platou de filmare, pentru celebra pelicula "Pacientul Englez."

Organizatorii de asemenea excursii, cu agentii in Cairo, spun ca astfel de rapiri au mai avut loc in decembrie anul trecut si anul acesta in februarie - cand doua grupuri de elvetieni si, respectiv, germani au fost rapite si apoi eliberate.

Dupa ultimul incident, autoritatile de la Cairo le-au interzis amatorilor de safari sa se mai aventureze in Al Uwainat, zona controlata de diferite bande si contrabandisti.

Ofiterii incearca sa ajunga la o intelegere cu rapitorii, asta insemnand fie plata unei rascumparari, fie cedarea ostaticilor de buna voie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO