Un nou caz de otrăvire cu Novichok în Marea Britanie. ”A găsit-o pe podea, în convulsii”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 05 Iulie 2018 08:39
Categorie: Internaţional

Doi cetăţeni britanici spitalizaţi încă de sâmbătă cu simptome suspecte au fost expuşi la Novichoc, aceeaşi neurotoxină folosită în cazul tentativei de asasinare a fostului spion rus Sergei Skripal şi fiicei sale, Iulia.

 Cei doi locuiesc la 12 kilometri de casa fostului spion, dar poliţiştii nu ştiu deocamdată cum şi unde au intrat cei doi în contact cu substanța. Autorităţile spun totuşi că riscul pentru populaţie este redus.

Dawn Sturgess şi Charlie Rowley, în vârstă de 44, respectiv 45 de ani, au fost spitalizaţi sâmbătă. Un prieten povesteşte că femeia a fost cea care s-a simţit rău prima.

Prieten: "Dawn s-a plâns că o doare capul. S-a dus să facă o baie, iar el a auzit o bufnitură şi a găsit-o pe podea, în convulsii şi cu spumă la gură."

La câteva ore după ce partenera sa de viață a ajuns în grija doctorilor, şi bărbatul a avut nevoie de ajutor. Fiind consumatori de droguri, medicii au crezut iniţial că acestea le-au provocat simptomele. Luni însă, au trimis mostre la acelaşi laborator care a identificat substanţa care i-a otrăvit pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica lui.

Neil Basu, şef adjuct al Scotland Yard: "În urma analizei detaliate a acelor mostre, putem confirma că bărbatul şi femeia au fost expuşi la neurotoxina Novichok, identificată drept aceeaşi care i-a contaminat pe Iulia şi Serghei Skripal. Nu putem spune deocamdată dacă neurotoxina făcea parte din acelaşi lot cu aceea la care au fost expuşi cei doi Skripal."

Echipe de decontaminare au închis accesul în mai multe locuri prin care au trecut Dawn şi Charlie. Iar autorităţile sanitare au transmis recomandări pentru cei care au frecventat aceste zone.

Sally Davies, şefa Autorităţii Medicale regionale: "Sfatul meu e să vă spălaţi hainele şi să ştergeţi obiectele personale, genţi şi pantofi, cu detergent sau şerveţele pentru bebeluşi, pe care apoi le puteţi la gunoi în mod obişnuit."

Anchetatorii nu pot face deocamdată o legătură între acest caz şi cazul Skripal. Fostul spion rus şi fiica sa au fost otrăviţi în lună martie cu Novichok, o neurotoxină despre care autorităţile britanice spun că a fost produsă în Rusia.

Spitalizaţi săptămâni în şir, cei doi se află acum la o adresă secretă. Cazul a declanşat o criză de proporţii între Rusia şi Occident, cu expulzarea reciprocă a sute de diplomaţi.

Poliție: Cele două persoane găsite inconștiente în Wiltshire au fost otrăvite cu Novichok
Poliție: Cele două persoane găsite inconștiente în Wiltshire au fost otrăvite cu Novichok
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mohammed bin Salman in Pakistan
Cadou controversat pentru Mohammed bin Salman. Cine i-a oferit o mitralieră placată cu aur
Fiica ambasadorului nord-coreean care a cerut azil în Occident, răpită la ordinul lui Kim
Câștig fabulos la loto pentru 7 frați. Cum au păzit biletul câștigător
Schior salvat dintr-o avalanșă după doar 75 de secunde: „L-am lovit cu lopata în cască”
NATO consideră că ameninţările președintelui Vladimir Putin sunt "inacceptabile"
Țara din Europa în care ar putea ajunge mireasa ISIS respinsă de autoritățile din UK
civili ISIS, siria
Sute de civili, majoritatea femei și copii, evacuați din ultima enclavă ISIS din Siria
Karl Lagerfeld şi-a dorit ca trupul lui să fie incinerat. Dorinţa bizară legată de cenuşa sa
Primul mamifer dispărut din cauza schimbărilor climatice
Putin le promite ruşilor o îmbunătăţire a situaţiei lor "începând din acest an"
Premieră mondială. Țara unde șoferii pot avea plăcuţe de înmatriculare cu emoji
O "mireasă ISIS" povestește cum și-a petrecut noaptea nunții într-o cameră de tortură