Un nou caz de otrăvire cu Novichok în Marea Britanie. ”A găsit-o pe podea, în convulsii”

Ultimul update: Joi 05 Iulie 2018 09:42
Data publicarii: Joi 05 Iulie 2018 08:39
Categorie: Internaţional

Doi cetăţeni britanici spitalizaţi încă de sâmbătă cu simptome suspecte au fost expuşi la Novichoc, aceeaşi neurotoxină folosită în cazul tentativei de asasinare a fostului spion rus Sergei Skripal şi fiicei sale, Iulia.

 Cei doi locuiesc la 12 kilometri de casa fostului spion, dar poliţiştii nu ştiu deocamdată cum şi unde au intrat cei doi în contact cu substanța. Autorităţile spun totuşi că riscul pentru populaţie este redus.

Dawn Sturgess şi Charlie Rowley, în vârstă de 44, respectiv 45 de ani, au fost spitalizaţi sâmbătă. Un prieten povesteşte că femeia a fost cea care s-a simţit rău prima.

Prieten: "Dawn s-a plâns că o doare capul. S-a dus să facă o baie, iar el a auzit o bufnitură şi a găsit-o pe podea, în convulsii şi cu spumă la gură."

La câteva ore după ce partenera sa de viață a ajuns în grija doctorilor, şi bărbatul a avut nevoie de ajutor. Fiind consumatori de droguri, medicii au crezut iniţial că acestea le-au provocat simptomele. Luni însă, au trimis mostre la acelaşi laborator care a identificat substanţa care i-a otrăvit pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica lui.

Neil Basu, şef adjuct al Scotland Yard: "În urma analizei detaliate a acelor mostre, putem confirma că bărbatul şi femeia au fost expuşi la neurotoxina Novichok, identificată drept aceeaşi care i-a contaminat pe Iulia şi Serghei Skripal. Nu putem spune deocamdată dacă neurotoxina făcea parte din acelaşi lot cu aceea la care au fost expuşi cei doi Skripal."

Echipe de decontaminare au închis accesul în mai multe locuri prin care au trecut Dawn şi Charlie. Iar autorităţile sanitare au transmis recomandări pentru cei care au frecventat aceste zone.

Sally Davies, şefa Autorităţii Medicale regionale: "Sfatul meu e să vă spălaţi hainele şi să ştergeţi obiectele personale, genţi şi pantofi, cu detergent sau şerveţele pentru bebeluşi, pe care apoi le puteţi la gunoi în mod obişnuit."

Anchetatorii nu pot face deocamdată o legătură între acest caz şi cazul Skripal. Fostul spion rus şi fiica sa au fost otrăviţi în lună martie cu Novichok, o neurotoxină despre care autorităţile britanice spun că a fost produsă în Rusia.

Spitalizaţi săptămâni în şir, cei doi se află acum la o adresă secretă. Cazul a declanşat o criză de proporţii între Rusia şi Occident, cu expulzarea reciprocă a sute de diplomaţi.

Poliție: Cele două persoane găsite inconștiente în Wiltshire au fost otrăvite cu Novichok
Poliție: Cele două persoane găsite inconștiente în Wiltshire au fost otrăvite cu Novichok
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Hector Beltran Leyva
Un important baron al drogurilor a murit. Era un apropiat al lui „El Chapo”
A vrut să își refacă viața în California, după un uragan, însă a ajuns victimă a incendiilor
Papa Francisc: "Strigătul celor săraci este greu de auzit pentru că este dominat de vacarmul celor foarte bogaţi"
Tot statul California a devenit un uriaş focar de incendiu. Focul s-ar putea extinde în tot vestul SUA
Ultima redută ISIS din Siria a fost cucerită. Unde ar fi fugit jihadiştii
Oraşul Paradise, transformat în iad. După ce au rămas sub cerul liber, localnicii sunt loviţi şi de epidemii
avion WWII
Avion din timpul celui De-al Doilea Război Mondial prăbușit într-o parcare. Bilanțul victimelor
Ciocniri între polițiști și protestatari la comemorarea Revoltei de la Politehnica din Atena
Alertă în Olanda, din cauza unei tradiţii de Moş Nicolae. Personajul care a provocat lupte de stradă
Cehii au protestat împotriva premierului miliardar Andrej Babis. Acuzațiile aduse
300.000 de francezi au protestat împotriva scumpirii carburanţilor. Ciocniri cu sute de răniţi
Zeci de civili, între care și copii, uciși în Siria. Cel mai grav bilanț din ultimele două luni