Un fost comic de televiziune are cele mai mari sanse sa castige alegerile prezidentiale din Guatemala. "E un vot de pedeapsa"

Jimmy Morales - AGERPRES

Un fost comic de televiziune a obtinut cele mai bune rezultate la alegerile prezidentiale din Guatemala, care au avut loc duminica, 6 septembrie, dupa ce presedintele a demisionat in urma unui scandal de coruptie.

Conform sondajelor realizate in peste 98 % din sectiile de votare, comediantul Jimmy Morales, care nu a mai detinut o functie electiva pana acum, a obtinut 24% din voturi. El este urmat de omul de afaceri si politicianul Manuel Baldizon si fosta prima-doamna Sandra Torres - amandoi cu aproximativ 19,6 % din preferintele electoratului. Baldizon este in fata lui Torres cu mai putin 1500 de voturi.

Unul dintre cei doi candidati va intra in cursa finala cu comediantul Jimmy Morales, pe 25 octombrie (in al doilea tur), conform Associated Press.

Luis Fernando Mack, profesor la Facultatea de Stiinte Sociale Latino Americane din Guatemala spune ca tribuna electorala are o situatie delicata in mainile sale si ca trebuie luate decizii importante pentru desemnarea castigatorului locului al 2-lea.

"Lupta va fi dura, vor lupta pentru fiecare vot", spune Mack.

Citește și
Kanye West
"Voi candida la Presedintie in 2020". Cantaretul de rap care a facut aceasta declaratie in fata a milioane de americani
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Analistul Christians Castillo spune ca rezultatul surprinzator al lui Morales este rezultatul nemultumirii votantilor, "un vot de pedeapsa" contra candidatilor traditionali. Candidatii la alegerile prezidentiale se confrunta cu o provocare deloc convenabila: ei incearca sa castige voturile intr-o tara in care fostul presedinte Otto Perez Molina se afla in custodia autoritatilor, asteptand o decizie in privinta judecarii sale sub acuzatia de luare de mita.

Fostul presedinte guatemalez, Otto Perez, a demisionat si a fost arestat sub acuzatia ca era seful unei retele de coruptie in cadrul directiei vamilor.

Un judecator din Guatemala a emis un ordin de detentie provizorie pe numele fostului presedinte Otto Pérez, care a fost obligat sa demisioneze joi in urma unor acuzatii de coruptie, informeaza AFP, conform Agerpres.

Judecatorul Miguel Angel Galvez a cerut ca Perez sa fie plasat in detentie in cazarma Matamoros din centrul capitalei Guatemala, pentru a preveni o eventuala evadare. Otto Pérez, la putere din 2012, a fost interogat de joi dimineata de judecatorul Miguel Angel Galvez, care a emis miercuri un mandat de arestare pe numele lui Perez, precipitandu-i demisia.

Guatemala este acum prezidata pana in ianuarie de Alejandro Maldonado, anterior vicepresedinte. El a depus juramantul intr-o atmosfera de bucurie populara cu trei zile inaintea alegerilor generale programate duminica. Procurorul Antonio Morales l-a acuzat pe fostul presedinte ca "facea parte dintr-o retea criminala ce opera din mai 2014, cu obiectivul de a fura statul". El a estimat ca Perez a primit mita 3,7 milioane de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
PSD vrea ca toate alegerile din Romania sa se organizeze o data la 5 ani. Liviu Dragnea:
PSD vrea ca toate alegerile din Romania sa se organizeze o data la 5 ani. Liviu Dragnea: "Poate vom ajunge sa ne trezim"

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica seara ca PSD vrea sa propuna ca toate alegerile in Romania sa se organizeze o data la cinci ani.

"Voi candida la Presedintie in 2020". Cantaretul de rap care a facut aceasta declaratie in fata a milioane de americani

Rapperul Kanye West a impins foarte departe spectacolul de duminica de la MTV Video Music Awards declarand, pe scena, ca intentioneaza sa participe in 2020 la alegerile prezidentiale din SUA, informeaza AFP.

Alegerile legislative anticipate din Grecia vor avea loc pe 20 septembrie.
Alegerile legislative anticipate din Grecia vor avea loc pe 20 septembrie. "Decretul prezidential a fost semnat"

Data alegerilor legislative anticipate in Grecia a fost fixata pentru 20 septembrie, a anuntat vineri agentia de presa greaca Ana, relateaza AFP.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.