Ucraina intră în a patra lună de război. Regiunea Lugansk din Donbas, aproape complet invadată de ruşi

Ultima actualizare: 24-05-2022 18:10
LIVE UPDATE Război în Rusia, ziua 79. UE alocă 195 de miliarde de euro pentru a opri importurile rusești de energie
Getty

Războiul din Ucraina a intrat marţi în a patra lună, în timp ce trupele din Rusia îşi concentrează ofensiva asupra ultimei rămășițe a rezistenţei în regiunea ucraineană Lugansk, în zona estică Donbas, conform AFP, citat de News.

După ce a îndepărtat forţele ruse de cele mai mari două oraşe din Ucraina, - Kiev, la sfârşitul lui martie, şi Harkov, la începutul lui aprilie - ucrainenii recunosc că au „dificultăţi” de câteva zile în Donbas, o regiune alcătuită din oblasturile Lugansk şi Doneţk.

„Următoarele săptămâni de război vor fi dificile,” a avertizat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în alocuţiunea sa zilnică televizată.

Ce spune Zelenski despre situația mai multor zone din Ucraina în războiul cu Rusia

„Ocupanţii ruşi depun eforturi să arate că nu abandonează zone ocupate în regiunea Harkov (nord-est), că nu vor preda regiunea Herson (sud), teritorii ocupate în regiunea Zaporijjea (sud-est) şi Donbas (est). Ei avansează undeva. Îşi consolidează poziţiile altundeva,” a spus el.

Zelenski a mai spus că situaţia este „extrem de dificilă” în Donbas și că ruşii încearcă „să elimine tot ceea ce este viu”.

Moscova îşi concentrează puterea de foc în regiunea Lugansk şi încearcă să încercuiască oraşele Severodoneţk şi Lîsîceansk.

Ministerul ucrainean al Apărării semnalează confruntări armate violente în apropiere de localităţile Popasna şi Bahmut, ceea ce indică o strategie de încercuire.

CITEȘTE ȘI: Lukașenko a acuzat NATO și Polonia că doresc „dezmembrarea” Ucrainei și anexarea unei părți din țară

Reacția R. Moldova după ce ministrul de externe britanic a spus că trebuie să fie „echipată conform standardelor NATO”

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO