Turcia a declansat cel mai puternic atac asupra kurzilor din Irak. Avioanele F-16 au lovit 6 obiective
Aviatia militara turca a lansat in noaptea de marti spre miercuri cel mai puternic atac asupra pozitiilor militantilor kurzi din nordul Irakului.
Avioanele F-16 au atacat sase obiective din Irak, a precizat un oficial turc, sub acoperirea anonimatului, conform Agerpres, care citeaza Reuters. "Atacul de noaptea trecuta a fost cel mai mare de la declansarea acestei campanii, saptamana trecuta'', a spus el.
Fortele turce au inceput vineri sa bombardeze pozitiile Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, drept raspuns la o serie de atacuri mortale contra unor ofiteri de politie turci revendicate de militantii kurzi. Marti, avioane de vanatoare au atacat pozitiile PKK din provincia Sirnak, situata in sud-estul Turciei, in apropierea frontierei cu Irak.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atacul de marti noaptea intreprins de aviatia turca a avut loc la cateva ore dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat suspendarea de facto a procesului de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerand 'imposibila' continuarea tratativelor atat timp cat rebelii kurzi comit atacuri impotriva fortelor de securitate turce.
Angajate in toamna anului 2012, discutiile de pace dintre regimul islamo-conservator de la Ankara si liderul PKK aflat in inchisoare, Abdullah Ocalan, au fost serios puse sub semnul intrebarii dupa atentatul sinucigas din 20 iulie de la Suruc, soldat cu 32 de morti. Atacul a vizat tineri militanti prokurzi si a fost atribuit de guvernul turc miscarii jihadiste Statul Islamic.
Ca represalii, miscarea kurda si-a intensificat atacurile impotriva membrilor fortelor de securitate turce, acuzand Ankara de a fi incurajat actiunile jihadistilor. Dupa ce au lansat raiduri aeriene impotriva Statului Islamic in nordul Siriei, autoritatile turce au deschis un al doilea front, bombardand bazele PKK in nordul Irakului, ceea ce a insemnat sfarsitul armistitiului instituit in 2013.
Turcii au arestat 1302 kurzi
Guvernul turc a anuntat ca 1.302 persoane au fost arestate pana in prezent in cadrul unei operatiuni impotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a formatiunilor de stanga si a gruparii Statul Islamic. Nu a fost nici o departajare in ceea ce priveste numarul celor retinuti din fiecare grup si cati au ramas in arest. Potrivit unor oficiali kurzi, un numar mare dintre cei arestati in prima operatiune proveneau din grupuri kurde si de stanga.
Avioane ale fortelor aeriene turce au bombardat marti in provincia Sirnak obiective ale rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care au deschis focul asupra fortelor de securitate.
Pe de alta parte, Turcia a semnat oficial un acord cu SUA privind deschiderea bazei aeriene de la Incirlik pentru coalitia condusa de Statele Unite ale Americii impotriva jihadistilor din Statul Islamic, a anuntat miercuri Ministerul de Externe turc, citat de Reuters. Acordul vizeaza doar lupta impotriva Statului Islamic si nu include sprijin aerian pentru combatantii kurzi din nordul Siriei, a specificat purtatorul de cuvant al diplomatiei turce, Tanju Bilgic, intr-o conferinta de presa.
Turcia si-a dat acceptul, dupa multe discutii, ca avioane americane sa-si lanseze misiunile impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic de la Incirlik si de la alte baze aeriene, relatase presa turca saptamana trecuta.