Franța este pregătită să trimită trupe în România, în cadrul misiunilor NATO, a anunțat președintele Emmanuel Macron.

Liderul de la Elysee a făcut acest anunţ în timpul unei vizite la o bază militară din Alsacia.

Declaraţia preşedintelui francez vine în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, care se desfășoară aproape de granițele noastre.

Totodată, într-un discurs susţinut miercuri în Parlamentul European de la Strasbourg, Macron a precizat că vrea să menţină un "dialog exigent" cu Rusia.

Una din eurodeputatele franceze a preluat pe contul de Twitter anunțul președintelui, cu următorul comentariu: „Franța este solidară cu statele europene îngrijorate pentru propria lor securitate".

Anunțul președintelui Franței a fost salutat de președintele Klaus Iohannis:

"Salut călduros anunţul preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară întărită a NATO în România. Parteneriatul strategic România-Franţa va fi astfel întărit pe flancul estic, în regiunea Mării Negre", a scris Iohannis, joi, pe Twitter.

Dacian Cioloș: prezența trupelor franceze la noi, discutată din 2016 

Anunțul a fost comentat pe Facebook și de președintele USR Dacian Cioloş, fost lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European - din care face parte şi partidul lui Macron, "En Marche". "Încă din 2016 s-a discutat despre o prezență a trupelor franceze în România sub steagul NATO", a spus Cioloș.