Tratatul New Start. SUA e pregătită de o întâlnire cu Rusia pentru „finalizarea” acordului

Ultima actualizare: 20-10-2020 21:55
arme nucleare
Shutterstock

Statele Unite au salutat marţi noua poziţie a Rusiei cu privire la o prelungire a Tratatului New START de dezarmatre nucleară, care pare să preia poziţia americană, şi s-au declarat pregătite de o întâlnire „imediată” cu scopul de a „finaliza un acord”.

„Apreciem voinţa Federaţiei ruse de a face progrese în problema controlului armamentului”, a anunţat într-un comunicat Departamentul de Stat american, conform AFP, citat de News.ro.

”Statele Unite sunt pregătite de o întâlnire imediată în vederea finalizării unui acord verificabil”, adaugă dilplomaţia americană.

„Sperăm ca Rusia să-şi însărcineze diplomaţii să facă acest lucru”, continuă Washingtonul.

Rusia s-a declarat marţi pregătită de o „îngheţare” comună, împreună cu Statele Unite, a numărului focoaselor lor nucleare, în vederea prelungirii cu un an a Tratatului New START, un acord care riscă să expire în cazul în care nu se ajunge la un compromis.

Această „îngheţare” nu este necesar să fie însoţită ”de vreo altă exigenţă suplimentară din partea Statelor Unite” şi ar permite „să se câştige timp” în vederea unei continuări a consultărilor bilaterale cu privire la viitorul control al armamentului nuclear, a anunţat diplomaţia rusă.

Prelungirea cu un an a Tratatului New START prin „îngheţarea” arsenalelor nucleare era una dintre propunerile formulate de Washington şi care a fost respinsă iniţial drept „inaccceptabillă” de către Moscova.

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus vineri o prelungire a acordului actual timp de cel puţin un an, însă „fără condiţii”, o ofertă care a fost respinsă de către Statele Unite.

Această răzgândire a Moscovei ar putea schimba situaţia, în contextul în care negocieri cu privire la o prelungire a acestui tratat important de dezarmare nuclară se află în impas de mai multe luni, iar actualul text expiră la începutul lui 2021.

Tratatul New START, încheiat în 2010, prevede menţinerea aresenalelor nucleare ale celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece, limitând la 700 numărul lansatoarelor strategce desfăşurate şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare.

O dispariţie a acestui ultim mare acord bilateral care reglementează o parte a arsenalelor celor doi adversari geopolitici, negociat în perioada preşedinţilor Barack Obama şi Dmitri Medvedev, alimentează temeri cu privire la o relansare a cursei înarmării.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO