Cutremur in Nepal. Guverne, companii private, grupuri umanitare si FMI sunt gata sa ajute cu bani, dupa marele seism

Ultimul update: Miercuri 29 Aprilie 2015 06:52
Data publicarii: Duminica 26 Aprilie 2015 15:08
Categorie: Cutremur in Nepal
Cutremur in Nepal

FMI este gata sa trimita o echipa in Nepal, pentru evaluarea necesarului de finantare, in timp ce guverne, companii private si grupuri umanitare s-au mobilizat sa sprijine acest stat dupa cel mai grav cutremur produs in ultimele opt decenii.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, si-a exprimat "profunda simpatie" fata de populatia nepaleza si a afirmat intr-un comunicat ca va colabora cu Banca Mondiala, Banca Asiatica pentru Dezvoltare si alte agentii, pentru acordarea de ajutor.

Peste 1.500 de persoane si-au pierdut viata, potrivit datelor existente, in cutremurul de 7,8 produs sambata in Nepal. Bilantul este asteptat sa creasca, pe masura ce echipele de salvare cauta supravietuitori sub ruinele cladirilor prabusite. Nepal este una dintre cele mai sarace tari din Asia, cu un venit mediu pe cap de locuitor de circa 62,5 dolari pe luna.  Functionarea infrastructurii, de la telefonia mobila la sistemele de purificare a apei, a fost intrerupta din cauza cutremurului.

Organizatii importante precum Oxfam, Save the Children si Unicef au publicat apeluri pentru sprijinirea Nepalului, pe site-urile proprii, iar retelele de socializare abunda in imagini cu distrugerile provocate de cutremur.

Unicef ofera provizii, inclusiv tablete de purificare a apei, truse igienice si suplimente nutritive, colaborand cu guvernul si alti parteneri din Nepal pentru a acoperi nevoile imediate ale copiilor.

Guvernul american a alocat deja fonduri initiale de sprijin de 1 milion de dolari, suma egala cu cea oferita de gigantul din sectorul tehnologiei Google. Un director din cadrul Google si-a pierdut viata intr-o alunecare de teren pe muntele Everest, iar compania incearca sa aduca acasa alti trei angajati. Circa 18 straini au murit dupa o avalansa pe Everest, potrivit CNN.

Agentia pentru Dezvoltare Internationala din Statele Unite si China va trimite echipe de asistenta in caz de dezastru. Sprijinul cel mai important vine insa din partea Indiei, care trebuie sa dea ajutor si propriilor cetateni din nordul tarii, afectat la randul sau de cutremur, unde circa 34 de persoane si-au pierdut viata.

Cutremurul a provocat pagube majore in regiuni dens populate din Nepal si a zdruncinat cladiri din India, Tibet si Bangladesh.
Autoritatile nepaleze au solicitat echipe medicale si de salvare, a spus secretarul indian de Externe, S. Jaishankar. India a trimis deja in Nepal un avion militar, personal de management al dezastrelor, caini de cautare, echipamente si experti in cladiri prabusite.

Dezastrul a atras condoleante si promisiuni de ajutor din partea liderilor mondiali. Premierul britanic David Cameron si ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier au spus ca tarile lor sunt gata sa faca tot posibilul pentru a ajuta.

Singapore si Israel vor trimite la randul lor echipe de salvare si alte ajutoare.
 

Cutremur in Nepal Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Cutremurul din Nepal: peste 2.540 de morti si 4.600 de raniti. Care este starea celor 28 de romani localizati de MAE
Cutremurul din Nepal: peste 2.540 de morti si 4.600 de raniti. Care este starea celor 28 de romani localizati de MAE
CUTREMUR de 7,9 in Nepal, soldat cu cel putin 1.457 de morti. Patru romani au fost surprinsi de o avalansa:
CUTREMUR de 7,9 in Nepal, soldat cu cel putin 1.457 de morti. Patru romani au fost surprinsi de o avalansa: "Dezastru urias"
Limuzine in Rusia. Chiar daca multe din aceste vehicule trasnite sunt scoase din circulatie, ele inca exista. GALERIE FOTO
Limuzine in Rusia. Chiar daca multe din aceste vehicule trasnite sunt scoase din circulatie, ele inca exista. GALERIE FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO
Nepal cutremur - Agerpres
Armata a recuperat cadavrele celor opt persoane aflate la bordul elicopterului militar american prabusit in Nepal
Elicopterul militar american prabusit in Nepal a fost distrus complet. Nu exista supravietuitori
Bilantul noului cutremur din Nepal: peste 125 de morti si 2.500 de raniti. Primul ministru: "Nu eram pregatiti"
Ultimul bilant al cutremurului din Nepal: 83 de morti si 2.000 de raniti. Cautarile elicopterului SUA vor fi reluate joi
"Exista viata dupa cutremur". Stirile ProTV lanseaza o noua campanie: Paul Angelescu relateaza din Nepal
"Tsunami" in miniatura. Inregistrare VIDEO cu efectul produs de un cutremur in Nepal asupra unei piscine
Nepal, cutremur - stiripro
Din Nepal, corespondentul ProTV Paul Angelescu: "Oamenii au fugit in strada, de frica sa nu cada cladirile peste ei"
Cutremur in Nepal. Bilantul indica cel putin 66 de morti si peste 1.100 de raniti. Elicopter militar american, dat DISPARUT
Bilantul cutremurului din Nepal a ajuns la 7.200 de morti si aproximativ 14.000 de raniti. Miracol la opt zile de la seism
Un batran de 101 ani si alti 3 oameni au fost scosi in viata de sub daramaturi, in Nepal, la 8 zile dupa cutremur
Curajul fenomenal al unui adolescent orfan l-a transformat in erou national, in Nepal. Cum a salvat vietile a 55 de copii
Bilantul oficial al victimelor din Nepal este de 6.621 de morti. Guvernul a exclus sansele de a mai gasi supravietuitori