Temperaturi record și decese provocate de caniculă, în Grecia. Avertismentul autorităților. „Nu vă asumați riscuri inutile”
Grecia se confruntă cu un val de căldură record, temperaturile urcând până la 43 de grade. Șase turiști au murit recent pe tărâmul Eladei, iar în aceste condiții a fost transmis un avertisment sever turiștilor.
Turiștii Greciei au fost avertizați să „nu își asume riscuri inutile" în urma deceselor unor europeni în timpul recentei canicule.
Trei turiști au fost găsiți morți într-o singură săptămână și mai mulți au fost dați dispăruți, iar luni un german în vârstă de 68 de ani a fost găsit fără suflare pe insula grecească Creta, scrie Euronews.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Grecia a fost lovită de cel mai timpuriu val de căldură din istorie, cu temperaturi care au atins 40 de grade. Ministrul grec al sănătății, Adonis Georgiadis, a pus acest lucru pe seama crizei climatice, afirmând: „Oamenii trebuie să înțeleagă că schimbările climatice au loc și că trebuie să fie foarte atenți".
Datorită geografiei sale și apropierii de Africa, Grecia este extrem de vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice. Criza climatică amplifică frecvența și intensitatea valurilor de căldură.
Nu „subestimați” impactul căldurii extreme
„Am avut cazuri de călători străini care și-au pierdut viața în Grecia. Ei și-au pierdut viața pentru că au subestimat fenomenul [schimbărilor climatice]", a mai spus ministrul.
El a continuat spunând că turiștii trebuie să fie „foarte atenți" atunci când vizitează țara, care se confruntă cu temperaturi ridicate, și să nu își asume „riscuri inutile".
Grecia a închis mai multe situri arheologice, inclusiv Acropola din Atena, între 12:00 și 17:00, din cauza caniculei. Alte situri din Creta, Dodecanez, Ciclade și Peloponez sunt și ele închise în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei.
Atenție la semnele de insolație
Confuzia, dificultatea de a lua decizii și o percepție alterată a riscului sunt câteva dintre semnele de alarmă care arată că s-ar putea să suferiți de efectele căldurii.
Potrivit experților, cele mai bune opțiuni sunt umbra sau ieșirile într-un loc răcoros, consumul de multă apă și solicitarea de ajutor medical.
Bebelușii, copiii mici, persoanele cu probleme de sănătate preexistente și persoanele în vârstă trebuie să aibă grijă să rămână în casă.