"Tata, ma intorc acasa si ne vom razbuna pe Rusia!" Mesajul liderului jihadist din SI, de care se tem rusii si americanii
Unul dintre liderii gruparii Stat Islamic, Tarkhan Batirashvili, de etnie cecena, a amenintat ca Rusia "va fi urmatoarea tinta" intr-o conversatie telefonica, relateaza Bloomberg.
"Nu te ingrijora tata, ma intorc acasa... sunt urmat de mii de luptatori, voi atrage chiar mai multi (n.r.oameni) si ne vom razbuna pe Rusia" este mesajul pe care Tarkhan Batirashvili i l-ar fi comunicat prin telefon tatalui sau, Temur Batirashvili, relateaza Bloomberg.
Potrivit Wall Street Journal, Tarkhan Batirashvili este unul dintre liderii jihadisti de care se tem Siria, Rusia si Statele Unite. Nascut din tata crestin si mama musulmana, el a activat in armata georgiana, insa dupa conflictul armata din Osetia de Sud, a ajuns in Siria in perioada in care opozitia siriana a pus mana pe arme in incercarea de a rasturna regimul presedintelui Bashar al-Assad. Aici s-a alaturat asa-zisului Stat Islamic in Irak si Levant sub numele arab de razboi, Abu Omar al-Shishani. Conform sursei citate, razbunarea despre care a relatat tatal liderului jihadist are legatura cu actiunile trupelor ruse in Georgia in 2008.
Tarkhan Batirashvili sau Abu Omar al-Shishani a fost numit in 2013 comandantul SIIL pentru zona de nord a Siriei si s-a speculat ca va ajunge in acest an liderul absolut al armatei SIIL. Omar Cecenul are 28 de ani si a copilarit in nord estul Georgiei, la granita cu Cecenia.
Amenintarea la adresa Rusiei vine dupa ce luna trecuta intr-o inregistrare video difuzata pe YouTube, Statul Islamic a amenintat ca-l va "detrona" pe Vladimir Putin din cauza sustinerii regimului sirian si ca va declansa un "razboi de eliberare" in Caucazul rus.
Rusii sunt mai nou amenintati in contextul in care luptatorii Statului Islamic par sa castige teren la granita turco-siriana in fata coalitiei conduse de Statele Unite. Statele Unite vor trimite saptamana viitoare o echipa de militari la Ankara pentru discutii cu oficiali militari din Turcia, care ezita sa se angajeze in lupta contra jihadistyilor. Doi emisari speciali americani au discutat deja joi cu oficiali turci despre "masurile urgente si rapide" care trebuie sa fie luate pentru a opri avansarea jihadistilor din cadrul SI.
Ei au precizat ca o "echipa militara comuna (americano-turca) se va deplasa la Ankara la inceputul saptamanii viitoare pentru a initia negocieri" la nivel militar, a precizat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Jennifer Psaki, potrivit unui comunicat.
Parlamentul turc a aprobat saptamana trecuta participarea Turciei la operatiunea militara impotriva pozitiilor detinute de gruparea Stat Islamic in Irak si Siria, insa Ankara refuza sa-i sustina pe combatantii kurzi din Unitatile de aparare a poporului (YPG, principala militie kurda armata din Siria).
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a apreciat, joi, drept "nerealista" posibilitatea ca Turcia sa desfasoare singura o interventie terestra impotriva combatantilor din gruparea Stat Islamic (SI), care au declansat o ofensiva asupra orasului sirian Kobane.
Potrivit armatei americane, combatantii kurzi controleaza in continuare parti importante din orasul Kobane, in conditiile in care raidurile aeriene au continuat si joi asupra pozitiilor detinute de SI in regiune.