Tara care isi vinde locuitorii ca sclavi. Oamenii sunt "exportati" in strainatate, unde lucreaza in conditii de munca fortata
Un expert in drepturile omului al ONU a atras atentia asupra unui fenomen ingrijorator, intr-un raport catre Adunarea generala.
50.000 de nord-coreeni au fost constransi de autoritatile tarii lor sa mearga sa munceasca in strainatate, in principal in Rusia si China, Potrivit AFP si DPA.
Marzuki Darusman, trimis special al ONU pentru monitorizarea situatiei drepturilor omului in Coreea de Nord, a afirmat ca Phenianul a recurs tot mai mult la aceasta practica, foarte lucrativa, care i-ar aduce statului comunist intre 1,2 miliarde si 2,3 miliarde de dolari pe an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nord-coreenii "sunt trimisi in numeroase regiuni ale lumii pentru a lucra in conditii similare cu cele de munca fortata", a declarat Marzuki Darusman in cadrul unei conferinte de presa.
El a avertizat companiile care ii angajeaza, ce devin astfel "complice unui sistem inacceptabil de munca fortata".
Acesti nord-coreeni sunt angajati in special in constructii, mine, taierea lemnului, informatica si sectorul textil, ei nestiind nimic despre contractele lor, care sunt negociate de Phenian. Lucratorii nu ar beneficia de suficienta hrana, masuri de siguranta sau posibilitatea de a se deplasa liber.
Munca de 20 de ore pe zi in tari precum Rusia si China, Kuweit sau Polonia
Lucrand pana la 20 de ore pe zi, muncitorii castiga in medie 120 pana la 150 de dolari pe luna, dar tarile in care acestia vin sa munceasca platesc mult mai mult guvernului nord-coreean pentru furnizarea mainii de lucru, mentioneaza raportul.
Majoritatea acestor oameni sunt angajati in Rusia si China, dar raportul prezinta si alte 15 tari de destinatie, printre care Algeria, Angola, Kuweit si Polonia.
O firma de constructii din Qatar a renuntat in acest an la 90 de nord-coreeni fortati sa munceasca peste 12 ore pe zi si care erau hraniti foarte prost. Unul dintre ei si-a pierdut viata, mentioneaza raportul lui Darusman, care urmeaza sa fie dezbatut in aceasta saptamana de Adunarea generala a ONU.
Niciun progres nu a fost inregistrat in materie de drepturile omului in Coreea de Nord, unde regimul comunist continua sa gestioneze o vasta retea de tabere de detentie in care au loc executii sumare, torturi si detentii arbitrare, "intr-o incalcare aproape totala a drepturilor omului", potrivit trimisului ONU.
Totusi, el a notat ca exista "schimbari tot mai pronuntate" in aceasta tara inchisa, precum utilizarea la scara tot mai mare a smartphone-urilor, crearea de mici firme sau importul din Coreea de Sud de muzica pop si videoclipuri.
Marzuki Darusman si-a reiterat apelul ca Consiliul de Securitate sa trimita in judecata Phenianul la Tribunalul Penal International pentru crime de razboi si impotriva umanitatii. O cerere la care China, aliat al regimului nord-coreean, probabil se va opune, asa cum a facut si anul trecut, cand o solicitare in acest sens a fost facuta Adunarea generala a ONU, comenteaza AFP.
Sursa: Agerpres
Etichete: coreea de nord, raport onu, muncitori, sclavie,
Dată publicare:
29-10-2015 07:31