Talibanii „decapitează” manechinele din magazine. "Acestea sunt idoli. Trebuie eliminate"

Ultima actualizare: 04-01-2022 16:47
Manechine Kabul
Getty

Oficiali talibani din provincia Herat, în vestul Afganistanului, au ordonat magazinelor ce vând îmbrăcăminte să scoată capetele manechinelor, considerându-le "ne-islamice", relatează marţi DPA.

"Acestea sunt idoli", a spus directorul provincial al talibanilor pentru promovarea virtuţii şi prevenirea viciului, Aziz ul Rahman. "Ele trebuie eliminate", a mai declarat el marţi pentru DPA.

Şeful unei camere a meşteşugarilor şi comercianţilor din Herat, Abdul Wadood Faizada, a spus că proprietarii de magazine din zonă au încercat să explice că manechinele nu sunt idoli, ci doar folosite pentru expunerea hainelor de vânzare. Cu toate acestea, încercările lor nu au reuşit să-i convingă pe oficiali.

"Comercianţii au cheltuit între 80 şi 120 de dolari pentru fiecare manechin", a spus Faizada. "Le puteţi vedea în magazinele din toate ţările musulmane", a adăugat el.

Proprietarul unui magazin de îmbrăcăminte, Sayed Nazir Sadat, a spus că afacerea lui se luptă să supravieţuiască după întoarcerea talibanilor şi că el se teme de alte restricţii.

"Nu ne putem arăta moda fără manechine", a declarat el. "Nu pot renunţa la această afacere dintr-o dată după ce am investit foarte mult în ea", a adăugat comerciantul.

Un videoclip circulând pe reţelele sociale îi arăta pe comercianţi îndepărtând capetele manechinelor.

Talibanii au impus deja restricţii extinse asupra unei mari părţi a vieţii publice. Recent, şoferii au fost instruiţi să nu asculte muzică în vehiculele lor şi să refuze să accepte pasageri femei dacă acestea nu poartă hijab.

Majoritatea şcolilor secundare pentru fete au fost închise la scurt timp după ce talibanii au pus mâna din nou pe putere anul trecut. Multe femei nu se pot întoarce la locurile lor de muncă.

Şi bărbaţii se confruntă cu noi reglementări, poliţia religioasă a talibanilor instruindu-i să-şi lase barbă.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO