Taifunul Hagibis face ravagii în Japonia. 26 de persoane au murit

13-10-2019 16:04

Sunt cel puțin 26 morți, 18 dispăruți și peste 170 de răniți după ce taifunul Haghibis s-a năpustit cu furie asupra capitalei japoneze, Tokyo și zonelor învecinate.

Haghibis, cel mai de temut taifun care a lovit Japonia în ultimii 60 de ani, a ajuns deasupra arhipelagului nipon în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu vânt puternic și - cel mai grav - ploaie ca la potop. De exemplu, în orașul Hakone, de la poalele muntelui Fuji, au căzut peste 1000 de litri pe metru pătrat, vineri și sâmbătă - un record absolut de precipitații pentru 48 de ore, în Japonia.

Peste 27.000 de militari, pompieri, polițiști și salvatori civili au fost mobilizați pentru ajutorarea sinistraților și operațiunile de refacere după trecerea urgiei.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos.

Locuinţe inundate, alunecări de teren, râuri revărsate: taifunul însoţit de ploi torenţiale, considerate de meteorologii niponi de o intensitate „fără precedent”, a provocat dezastru după ce a lovit centrul şi estul Japoniei în noaptea de sâmbătă spre duminică, relatează Agerpres.

Locuitori şi-au pierdut viaţa în alunecări de teren, s-au înecat în case sau în vehicule luate de apă, între care şi un copil al cărui trup a fost găsit într-un râu.

Cam un milion și jumătate de oameni trăiesc în zone joase, sub nivelul marii, în regiunea Tokyo și numeroși localnici s-au văzut siliți să se refugieze pe acoperișuri din cauza creșterii amenințătoare a apelor.

 

 

Peste 420.000 de case au rămas fără curent electric și peste 14.000 - fără apă curentă.

Inundaţii semnificative afectau încă regiunea centrală Nagano, unde un baraj s-a rupt, apele râului Chikuma inundând o zonă rezidenţială unde apa a ajuns până la primul etaj al caselor.

Trenurile de mare viteză au rămas pe jumătate scufundate în apă la un depou din centrul țării.

Yoshihide Suga, Japanese Chief Cabinet Secretary: „Ne confruntăm cu un taifun major care a provocat distrugeri extinse mai ales în centrul și estul Japoniei.”

În Kawagoe (nord-vestul Tokyo), echipele de salvare evacuau cu ajutorul bărcilor pneumatice persoane în vârstă, unele dintre ele în scaune cu rotile, dintr-un azil care fusese inundat.

Hagibis a atins uscatul sâmbătă cu puţin timp înainte de ora 19:00 (10:00 GMT) şi a ajuns în capitala Japoniei în jurul orei 21:00, însoţit de rafale de vânt cu viteze de până la 200 km/h.

Circa patru milioane de persoane aveau în continuare ordin de evacuare duminică după-amiază. Peste 135.000 au respectat notificarea, fără caracter obligatoriu, şi se aflau în adăposturi.

Având în vedere intensitatea „fără precedent” a precipitaţiilor, Agenţia japoneză de Meteorologie (JMA) a emis un nivel maxim de alertă, rezervat pentru situaţiile de posibilă catastrofă.

Taifunul a fost precedat de o tornadă și a afectat, de asemenea, competiții sportive de anvergură.

Mai multe meciuri de la Cupa Mondială de rugby au fost amânate și au fost perturbate și calificările pentru Marele premiu de Formula Unu. Preventiv, autoritățile ceruseră evacuarea pentru mai bine de 7 milioane de oameni.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO