Sute de noi insule, descoperite pe Terra. Cum au stat ascunse pana acum


Ultimul update: Vineri 19 Octombrie 2012 21:40
Sursa: www.livescience.com
Data publicarii: Miercuri 20 Aprilie 2011 15:58
Categorie: Stiri externe
Insulele-bariera, Lousiana

Pamantul are cu 657 mai multe insule de tip bariera decat s-a crezut pana acum, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Duke si Colegiul Meredith, din Raleigh, Statele Unite. Totalul insulelor de tip bariera de pe Glob a ajuns acum la 2.149.Livescience.com relateaza ca oamenii de stiinta au descoperit cele 657 de noi insule cu ajutorul imaginilor din satelit, a hartilor topografice si a hartilor de navigatie.

Insulele de tip bariera se constituie sub forma unor lanturi lungi, inguste si joase de-a lungul tarmurilor, din nisip si sedimente. Aceste lanturi de insule sunt paralele cu zonele de coasta si separate de acestea prin mici golfuri, estuare sau lagune. Spre deosebire de alte forme de relief, insulele de tip bariera apar, se erodeaza, migreaza, dispar si reapar de-a lungul timpului sub actiunea valurilor, a curentilor de apa, a mareelor sau a altor procese fizice specifice mediului oceanic. Acest lucru ingreuneaza foarte mult monitorizarea lor, ceea ce a dus si la erori de clasificare si de numarare a lor. Asa se explica identificarea acestor 657 de noi insule.

Puse cap la cap, lanturile de insule de tip bariera de pe Glob masoara 21.000 de kilometri lungime si se gasesc de-a lungul tuturor continentelor, cu exceptia Antarcticii. De asemenea, pot fi gasite in toate oceanele si reprezinta 10% din liniile de litoral de pe Terra. Emisfera nordica este gazda a 74% dintre aceste insule.

Insulele-bariera ajuta la protejarea zonelor de coasta foarte joase de actiunea eroziunii si pot fi importante habitate pentru viata salbatica. Natiunea cu cele mai multe insule-bariera sunt Statele Unite, cu 405, inclusiv cele aflate langa tarmurile din Alaska.

Nou identificatele insule nu au aparut miraculos in ultimii ani, spune Matthew L. Stutz, unul dintre cercetatorii care le-au descoperit. Ele au existat de multa vreme, insa fie nu au fost observate, fie au fost clasificate gresit in studiile de pana acum.
Anterior, de exemplu, oamenii de stiinta credeau ca insulele-bariera nu puteau exista in locuri unde mareele afecteaza mai mult de patru metri din tarm. Acum, noul studiu releva ca cel mai mare lant de astfel de insule este situat de-a lungul coastei ecuatoriale a Braziliei, unde primavara mareea atinge sapte metri.

Citeste si:

Daily Mail: Kennedy, asasinat pentru ca punea intrebari despre OZN-uri

Prizoniera fricii, inchisa de 2 ani in casa. Vocea ei face senzatie pe net

Vreau libertate. Cum arata tanara care socheaza lumea musulmana in Playboy

 

Sursa: www.livescience.com

VIDEO PROTVPLUS.RO