Sute de copii, chiar și de 10 ani, găsiți lucrând în restaurante fast-food din SUA, chiar și până la ora 2 noaptea
Anchetă în patru state din SUA după ce Departamentul american al Muncii a depistat copii, chiar și de 10 ani, care munceau în restaurante fast-food chiar și până la ora 2 noaptea, relatează CNN.
Dezvăluirea a făcut parte dintr-o investigație privind încălcările legii muncii copiilor. Anchetatorii americani au efectuat verificări în restaurante din patru state. Este vorba de Kentucky, Indiana, Maryland și Ohio, unde „au angajat 305 copii pentru a lucra mai mult decât orele permise legal și pentru a îndeplini sarcini interzise de lege pentru tinerii lucrători”, au declarat reprezentanții Departamentului Muncii.
„Anchetatorii de la Divizia de salarii și ore a departamentului au găsit doi lucrători în vârstă de 10 ani la un restaurant din Louisville printre multele încălcări ale legilor federale ale muncii comise de trei operatori de franciză din Kentucky”, se arată în comunicat.
„Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că doi copii de 10 ani erau angajați – dar nu plătiți – și, uneori, lucrau până la 2 a.m.”, potrivit anchetatorilor citați de CNN.
Tiffanie Boyd, vicepreședinte senior al lanțului de restaurante fast food din SUA: „Aceste informații sunt inacceptabile, profund tulburătoare și contravin așteptărilor mari pe care le avem (...). Ne angajăm să ne asigurăm că francizații noștri au resursele de care au nevoie pentru a promova locuri de muncă sigure pentru toți angajații și pentru a menține conformitatea cu toate legile muncii.”
Reprezentanții unui restaurant vizat de investigație au transmis că cei doi copii de 10 ani despre care se presupune că erau angajați erau copiii unui manager de noapte și îl vizitau la serviciu și că nu ar fi trebuit să se afle în acea parte a restaurantului, mai arată sursa citată.
Restaurantele la care s-au găsit nereguli au primit amenzi de 212.754 dolari, au mai transmis autoritățile americane.
„Prea des, angajatorii nu respectă legile muncii copiilor care protejează tinerii lucrători. În niciun caz nu ar trebui să existe vreodată un copil de 10 ani care să lucreze într-o bucătărie de tip fast-food în jurul grătarelor fierbinți, cuptoarelor și friteuzei.”, a declarat Karen Garnett-Civils, directorul districtual al agenției de salarizare.