Statul Islamic, bombardat de armata irakiana. Oficialii de la Bagdad au anuntat uciderea mainii drepte a liderului gruparii

Irak

"Mana dreapta" a liderului Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis joi in urma unui raid aerian al armatei irakiene in nordul tarii, a anuntat seful Statului Major, generalul Babaker Zebari.

"Avioane militare irakiene au desfasurat astazi" (joi) o operatiune care s-a soldat cu moartea celui care a fost mana dreapta a lui Abu Bakr al-Baghdadi, cunoscut sub numele de Abu Hajr al-Souri", a declarat generalul Zebari, adaugand ca atacurile in provincia Ninive au fost "lansate in baza unor informatii precise" si ca "tinta a fost atinsa", relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Nicio confirmare asupra mortii acestui lider jihadist nu a putut fi obtinuta din partea unei surse independente, in contextul in care sectorul unde fusese efectuat atacul, situat intre Mosul (capitala provinciei Ninive) si Tal Afar, nu este controlat de armata irakiana. De la inceputul ofensivei insurgentilor sunniti, pe 9 iunie, Statul Islamic, care controleaza mai multe regiuni siriene, a ocupat numeroase teritorii in Irak.

Liderul gruparii, Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat la sfarsitul lui iunie un califat in teritoriile pe care le controleaza in Irak si Siria. Armata irakiana, care a suferit mai multe infrangeri de la inceputul ofensivei SI, a inregistrat in ultimele zile succese in luptele cu jihadisti.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
SUA ameninta ca Statul Islamic va plati pentru decapitarea celor doi jurnalisti.
SUA ameninta ca Statul Islamic va plati pentru decapitarea celor doi jurnalisti. "Ii vom cauta pana la portile iadului"

Statul Islamic face de mai multe luni obiectul unei investigatii internationale, finantate de guvernul britanic. Anchetatorii au reusit sa obtina informatii cruciale despre liderii si organizarea gruparii, dar si despre atrocitatile comise de jihadisti.

UE, hotarata sa
UE, hotarata sa "lupte imotriva Statului Islamic" dupa decapitarea lui Sotloff

Uniunea Europeana s-a declarat miercuri "angajata mai mult ca oricand in sustinerea eforturilor internationale de lupta impotriva Statului Islamic (SI)", dupa decapitarea celui de-al doilea jurnalist american, scrie AFP, citata de Mediafax.

Vladimir Putin, amenintat de Statul Islamic, pentru sustinerea lui Bashar al-Assad.
Vladimir Putin, amenintat de Statul Islamic, pentru sustinerea lui Bashar al-Assad. "Tronul tau se va prabusi cand vom veni"

Parchetul general rus a cerut miercuri restrangerea accesului la o inregistrare video difuzata pe YouTube de catre Statul Islamic, care ameninta ca-l va "detrona" pe Vladimir Putin din cauza sustinerii regimului sirian.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.