Statul Islamic a lansat un nou atac asupra orasului antic Palmira. Jihadistii au recucerit zona, dupa un raid al rusilor


Ultimul update: Joi 15 Decembrie 2016 07:07
Data publicarii: Luni 12 Decembrie 2016 17:34
Categorie: Stiri externe
Palmira - Agerpres

Statul Islamic a recucerit orasul antic Palmira, in centrul Siriei.

Jihadistii gruparii Statul Islamic (SI) au lansat duminica un nou atac asupra orasului antic Palmira, in centrul Siriei, de unde se retrasesera in zori in urma unor raiduri intense lansate de aviatia rusa, a informat duminica Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relateaza AFP si DPA, citate de Agerpres.

Jihadistii 'au recucerit cetatea, aeroportul si un cartier din nordul orasului', a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

"Raidurile violente ale aviatiei ruse din timpul noptii (de sambata spre duminica) asupra orasului Palmira au fortat jihadistii SI sa se retraga in zori, la cateva ore dupa ce au intrat din nou in oras", indicase acesta anterior.

Potrivit Ministerului Apararii de la Moscova, avioane ruse au bombardat in cursul noptii '64 de pozitii, convoaie si regrupari' de membri ai SI, omorand peste 300 de militanti si distrugand 11 tancuri si 31 de vehicule.

'In cursul noptii, trupe ale guvernului sirian, cu sprijinul activ al armatei ruse a aerului, au facut sa esueze toate atacurile teroriste la Palmira', preciza comunicatul de la Moscova.

Dupa cum a explicat insa directorul OSDO, jihadistii dispun de o mare mobilitate, ce ii face capabili sa lanseze atacuri, apoi sa se retraga rapid, mai ales in zone desertice precum regiunea Palmira.

Statul Islamic a preluat in mai 2015 controlul orasului Palmira, de unde a fost alungat in luna martie de regimul sirian cu ajutorul Rusiei. Jihadistii SI au lansat joi o noua ofensiva asupra Palmirei, aflata pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, si au reusit sambata sa patrunda in orasul antic.

Revenirea Statului Islamic in Palmira a avut loc in momentul in care armata regimului sirian si-a intensificat atacurile asupra rebelilor asediati in estul Alep, pe care il controleaza in prezent in proportie de 85%.

 

 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO