Stare de urgență în Charlottesville: 3 morți și 20 de răniți. Reacția oficialilor americani după atac

Dată publicare: 13-08-2017 07:13
Dată actualizare: 16-08-2017 23:10


America s-a îngrozit sâmbătă seara în faţa propriei dezbinări şi a prăpastiei care îi desparte pe mulţi dintre cetăţenii săi.

O femeie de 32 de ani a fost ucisă şi aproximativ 20 de oameni au fost răniţi după ce o maşină a intrat cu viteză într-un grup de protestatari de stânga în Charlottesville. Alte câteva zeci de persoane au fost rănite în bătăi între manifestanţi de extremă-dreapta şi antifascişti. Şi, ca şi cum nu era de ajuns, un elicopter al poliţiei care supraveghea protestele s-a prăbuşit, luând alte două vieţi.

O mașină a intrat deliberat în mulțimea de manifestanți de stânga adunată pe o stradă îngustă. Potrivit imaginilor filmate de amatori, mașina sport s-a îndreptat cu viteză spre mulțime și a lovit violent din spate o decapotabilă. Câteva zeci de manifestanți, care mergeau pe lângă mașini, au fost raniți.

Apoi, vehiculul sport a dat cu viteză înapoi și a lovit alți oameni. În panica generală, unii s-au luat după mașină, alții s-au asigurat că îi fotografiază numărul de inmatriculare. Șoferul, un tânăr de 20 de ani, a fost prins imediat, iar poliția a anunțat că ancheteză incidentul drept omor.

Acesta a fost punctul culminant al unei demonsțratii care a transformat Charlottesville - un oraș din Virginia cu nici 50.000 de locuitori - în fața prăpastiei adânci care îi desparte pe mulți americani și a neputinței de a dialoga cu tabăra adversă.

Suspectul despre care se crede că ar avea legături cu accidentul de mașină a fost identificat ca James Alex Fields Jr, în vârstă de 20 de ani, originar din Ohio. Suspectul este acuzat de tentativă de omor, vătămarea intenționată și incapacitatea de-a opri producerea accidentului, notează CNN.

Agitația a început cu un anunțat marș al așa-numitei ”dreptei alternative”, din care fac parte adepți ai supremației albilor și mișcări anti-imigrație. Conștiente că lucrurile pot scăpa de sub control, autoritățile au declarat stare de urgență în oraș și au interzis manifestația.

Însă demonstranții apucaseră să se adune, cu svastici, steaguri confederate sau în uniforme paramilitare. Între timp, au venit și cei care se autointitulează antifasciști. Apoi, n-a durat mult si au apărut ciocnirile între cele două grupuri, pe care poliția nu a reușit să le împiedice.

După aceasta serie dramatica de evenimente, președintele Donald Trump a avut mai întai o reacție pe Twitter, apoi a ieșit în fața jurnalistilor si a dat citire unei declarații care s-a dorit împăciuitoare.

"Indiferent de culoare, crez, religie sau partid politic, toți suntem mai întâi americani. Trebuie să ne iubim și să ne respectăm unii pe alții, să ne prețuim istoria și viitorul comun. E foarte important. Trebuie să ne respectăm unii pe ceilalți”, a declarat imediat după evenimente Donald Trump.

Pe rețelele de socializare, el a fost însă acuzat că este responsabil pentru climatul de intoleranță din țară. De altfel, Donald Trump a condamnat violențele comise de toate părțile, refuzând să nominalizeze ”dreapta alternativă”, care l-a susținut în campanie. Presa i-a reproșat și că, înainte de a face apel la unitate, s-a lăudat cu locurile de muncă nou create de administrația sa.

„Urmăm îndeaproape evenimentele teribile care s-au desfășurat în Charlottesville, Virginia. Condamnăm cu tărie această manifestare flagrantă a urii, bigotriei și violenței din mai multe părți. Va fi o perioadă lungă pentru țara noastă - nu pentru Donald Trump, nu pentru Barack Obama. S-a întâmplat acum mult timp. Nu își are locul în America”, este cel de-al doilea mesaj transmis de președintele american.

Guvernatorul Virginiei, Terry McAuliffe, i-a îndemnat pe militanţii de extremă-dreapta să plece acasă, după ce aceştia au adus haos şi violenţe pe străzile oraşului universitar Charlottesville, transmite BBC. ”Am un mesaj pentru toţi cei care militează pentru supremaţia albilor şi pentru toţi naziştii care au venit astăzi în Charlottesville. Mesajul nostru este clar şi simplu: mergeţi acasă. Nu sunteţi bineveniţi în această comunitate minunată de naţiuni. Ruşine să vă fie! Voi pretindeţi că sunteţi patrioţi, dar sunteţi orice altceva decât patriot”, a declarat guvernatorul McAuliffe, notează News.ro.

De asemenea, acesta i-a condamnat pe militanţii de extremă-dreapta că au venit doar pentru a răni oameni pe străzile din Charlottesville.”Aţi venit astăzi aici ca să răniţi oameni. Şi aţi rănit oameni. Dar mesajul meu este clar: noi suntem mai puternici decât voi”, a completat guvernatorul Virginiei.

Terry McAuliffe este democrat şi a susţinut-o în alegerile prezidenţiale pe Hillary Clinton.

Acesta a mărturisit că a discutat cu preşedintele Trump şi l-a îndemnat de două ori să înceapă o mişcare care să aducă oamenii împreună în Statele Unite.

De asemenea, guvernatorul a mulţumit autorităţilor care au prevenit o ”zi chiar mai rea” şi a lăudat serviciile de urgenţă, care au intervenit extrem de rapid după ce o maşină a intrat într-o mulţime de contraprotestatari din Charlottesville.

Ministrul Justiției american, Jeff Sessions, consideră că incidentul „aduce atingere esenței dreptului și a justiției americane...Atunci când astfel de acțiuni sunt cauzate de intoleranță rasială și ură, ele încalcă valorile noastre fundamentale și nu pot fi tolerate'', se arată în comunicatul oficialului american, notează Agerpres.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO