Sky News: Serviciile secrete americane si britanice au colaborat strans cu cele ale lui Ghaddafi

Ultima actualizare: 06-06-2012 11:45
Premierul britanic Tony Blair si Muammar Ghaddafi in 2007

Postul de televiziune Sky News sustine ca mai multe dosare secrete, care au fost descoperite de organizatia Human Rights Watch, arata o cooperare stransa intre serviciile secrete britanice, americane si libiene, in timpul regimului lui Muammar Ghaddafi.

Aceste dosare arata ca serviciul britanic de informatii MI6 si agentia americana de informatii CIA aveau un dialog regulat cu serviciile libiene, in special cu Musa Kusa, fostul sef al serviciului libian de informatii si fost ministru de Externe al lui Kadhafi. Acesta a fugit in Marea Britanie, la inceputul acestui an.

Documentele au fost descoperite in biroul acestuia din Tripoli, potrivit Mediafax, care citeaza Sky News.

Astfel, unul dintre dosare detaliaza ajutorul acordat de Marea Britanie pentru redactarea unui discurs al colonelului Ghaddafi. Un altul contine informatii despre intalnirea fostului premier britanic Tony Blair cu Muammar, in 2004, si sugereaza ca a fost ideea Guvernului britanic ca intrevederea sa aiba loc intr-un cort.

Dosarele contin de asemenea dovezi ca Statele Unite au folosit Libia ca baza pentru programul extradarilor extraordinare, un program ce prevedea transferarea in strainatate a detinutilor considerati o amenintare pentru securitatea nationala a SUA.

Organizatiile pentru drepturile omului considera ca scopul real al acestui program era torturarea acestor detinuti in afara jurisdictiei americane.

Nu exista indicii ca Marea Britanie ar fi fost implicata in acest proces, dar au aparut afirmatii din dosarele secrete ca serviciile britanice de informatii le ofereau omologilor din Libia detalii despre disidentii libieni care locuiau in Marea Britanie la vremea respectiva.

Ministerul britanic de Externe a precizat ca nu comenteaza pe tema problemelor de informatii si securitate nationala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO