Scurgere uriasa de petrol in apele Golfului Mexic: 160 de tone pe zi!

Dată publicare: 27-04-2010 00:00
Dată actualizare: 08-11-2012 10:56


Totul, in urma unei explozii petrecute saptamana trecuta care a distrus o platforma petroliera si a provocat scufundarea ei. Cosmarul a inceput cu deflagratia care a luat 11 vieti si a provocat un incediu, stins in doua zile.

Ce nu au putut face oamenii in lupta cu flacarile, a rezolvat marea cand platforma s-a scufundat. Tot atunci a inceput insa si cea mai grava problema: conductele care o alimentau cu petrol extras de la un kilometru si jumatate adancime s-au spart.

Imediat au intrat in scena doua minisubmarine dotate cu brate robotizate, incercand sa inchida valva de pe fundul marii. Un proces complicat, fara garantia unei solutii complete. De aceea, petrolistii vor sa sape alte doua puturi, conectate cu primul, dupa care vor pompa un material asemanator betonului, ca sa blocheze valva. Daca nici asta nu va functiona, se va trece la planul C: plasarea unei cupole uriase pe fundul marii. Conectata la o alta conducta, aceasta va face ca petrolul sa iasa la suprafata marii.

Intre timp, pata de combustibil a ajuns sa acopere aproape 5.000 de metri patrati si ar putea polua plajele si rezervatiile naturale din Louisiana pana in Florida.

Explozie in Golful Mexicului: o platforma petroliera a sarit in aer

Tags: explozii, poluare,


VIDEO PROTVPLUS.RO